-Ένα προσόν που πρέπει να έχει ο πολιτικός που θέλει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα κοινά, είναι να «βλέπει μπροστά». Δηλαδή, να έχει την ικανότητα να προβλέψει την εξέλιξη μιας κατάστασης. Όπως κάνει ο σκακιστής, που μελετάει κάθε κίνηση, δική του και του αντιπάλου, σε «βάθος χρόνου». Με το χάρισμα αυτό, ο πολιτικός μπορεί να σχεδιάσει τα «βήματα» και να «οδηγήσει» ένα ζήτημα προς την κατεύθυνση που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η ικανότητα, κατά την άποψη μας, είναι το «όραμα» ενός πολιτικού. Είναι η επιθυμία πραγματοποίησης ενός ιδανικού, ενός (υψηλού) στόχου.

-Θεωρούμε, επομένως, ότι δεν είναι «όραμα» η κατασκευή υπόγειων (και υπαίθριων) χώρων στάθμευσης, είτε στο κέντρο, είτε στα προάστια, της πόλης. Οι οργανωμένοι χώροι, θα προσφέρουν μία λύση στο οξυμένο ζήτημα της στάθμευσης και της ομαλής κίνησης των οχημάτων. Επίσης, δεν είναι «όραμα» η επιδότηση της αστικής συγκοινωνίας, για να μετακινούνται δωρεάν, τρόπος του λέγειν, ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Δεν είναι «όραμα», βεβαίως, η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν οικονομικά αδύναμους πολίτες. Η κοινωνική πρόνοια, είναι υποχρέωση μιας οργανωμένης κοινωνίας και των φορέων που την εκπροσωπούν. Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που υπόσχονται τα παραπάνω στον κόσμο, έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Είναι η (γνωστή) κοντόφθαλμη πολιτική τακτική αρκετών, των περισσότερων, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εκλογές της 8ης (και 15ης) Οκτωβρίου 2023.

-Στις δύο τηλεμαχίες που έγιναν με τους υποψήφιους δημάρχους Καβάλας, η δεύτερη αργά το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023 στον τηλεοπτικό σταθμό Ena Channel, ακούσαμε πολλά και διάφορα, αλλά μόνο ένα «όραμα». Ο Θόδωρος Μουριάδης έκανε «σημαία» το έργο της «ενεργειακής κοινότητας». Το θυμήθηκε αργά και αφού βρήκε σθεναρή αντίδραση στο ζήτημα της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.), για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με καινούργιους τεχνολογίας led. Η «ενεργειακή κοινότητα», δηλαδή η σύσταση τοπικού αστικού συνεταιρισμού, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα «εργαλείο» ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από την Δ.Ε.Η. και τους άλλους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η δημιουργία «ενεργειακών κοινοτήτων», είναι «μονόδρομος» για τους Δήμους τα επόμενα έτη.

-Ο Μάκης Παπαδόπουλος «έδωσε τα ρέστα του», πάλι, με τις παροχές προς τους ευάλωτους οικονομικά δημότες και με τις μακέτες έργων. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης προσπαθεί να «συστήσει» τον εαυτό του στους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, μετά τον επαναπατρισμό του στην Καβάλα και ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης έμεινε στην περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος στον Δήμο Ελευθερών.

-Το μόνο όραμα που ακούσαμε, στο κλείσιμο της δεύτερης τηλεμαχίας, είναι η επέκταση του Δήμου Καβάλας προς τα δυτικά και μέχρι την Νέα Ηρακλείτσα! Είναι άδικο, πραγματικά, ο μητροπολιτικός Δήμος Καβάλας, να έχει την μικρότερη ακτογραμμή μεταξύ των Δήμων του Νομού. Η θάλασσα, όπως ανέφερε εύστοχα η Αναστασία Ιωσηφίδου, είναι το μεγάλο αναπτυξιακό όπλο του Δήμου και του Νομού Καβάλας. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το παραλιακό μέτωπο, τόσο μεγαλώνει η δυναμική του Δήμου. Η Αν. Ιωσηφίδου «βλέπει μπροστά» και ετοιμάζεται να διεκδικήσει έναν υψηλό στόχο. Διότι, θα έρθει εκείνη η ημέρα, που θα γίνει πάλι συζήτηση, για την (διοικητική) αναδιάρθρωση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κύκλος του «Καλλικράτη» θα κλείσει και θα ανοίξει ο επόμενος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ