-Η περίπτωση της αξιοποίησης της ιαματικής πηγής στον χείμαρρο Ακροποτάμου, ή των «λουτρών Ελευθερών» όπως είναι γνωστότερη, έχει ομοιότητα με την επένδυση του εμπορικού κέντρου στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» της Καβάλας. Η επένδυση στο λιμάνι, με την ονομασία Kavala Port Center, ματαιώθηκε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.», για την μονομερή ακύρωση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Η σύμβαση υπογράφηκε το έτος 2012 και μερικά έτη αργότερα, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης: «Πρέπει να σας πω, ότι η διαδρομή των οκτώ ετών δεν ήταν περίπατος, αλλά μία καθημερινή μάχη που έδινα μόνος για να κρατήσω «ζωντανή» την επένδυση, υποστηρίζοντάς την οικονομικά και επιχειρηματικά με δυσβάστακτο κόστος, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αν αναλογιστούμε πόσα αρνητικά συνέβησαν, από το 2012 μέχρι σήμερα, στην χώρα μας. Το οποίο περιβάλλον επιβαρύνθηκε περαιτέρω, από τις ιδιοτελείς παρεμβολές του κάθε παράγοντα, αλλά και από την γνωστή σε όλους μας γραφειοκρατία».

-Εμείς θέλουμε να προσθέσουμε ότι, η «γνωστή σε όλους γραφειοκρατία» χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, για να γίνουν, ή να μη γίνουν, επενδύσεις. Όταν χρειάζονται δύο-τρία έτη, για να υλοποιηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο, μπορεί κάποιος να επικαλεστεί την ελληνική γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά, στην περίπτωση της επένδυσης στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» πέρασαν δέκα έτη και τελικά ο χώρος των αποθηκών που κατεδαφίστηκαν παραμένει χώρος για την στάθμευση βαρέων οχημάτων.

-Η αξιοποίηση των «λουτρών Ελευθερών» είναι πιο χρονοβόρα περίπτωση. Η προσπάθεια άρχισε την εποχή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και διανύουμε το 2013, ενώ οι παλιές εγκαταστάσεις λεηλατήθηκαν! Ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής αποχώρησε και ο επόμενος βιώνει τον δικό του «Γολγοθά». Κατά την άποψη μας, εκτός από την «γνωστή γραφειοκρατία», το περιβάλλον επιβαρύνθηκε από τις «ιδιοτελείς παρεμβολές», όπως είχε πει ο εκπρόσωπος της επένδυσης του Kavala Port Center.

-Πρόκειται για ανταγωνιστικά επιχειρηματικά, οικονομικά και κυρίως πολιτικά συμφέροντα! «Όταν δεν προχωράει μία τέτοια επένδυση, η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κάποιος την «φρενάρει» είπε ο Ανέστης Τσουρουκίδης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, πρώην αντιδήμαρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Εργοανάπτυξη» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Το εμπόδιο, όπως ακούστηκε, είναι η έγκριση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, για να μπορέσει ο επενδυτής να κατασκευάσει την ξενοδοχειακή μονάδα (σ.σ. αν δεν κάνουμε λάθος). Ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων Καβάλας είχε εκφράσει την αντίθεσή του, να ανεγερθεί στην χερσαία ζώνη του λιμανιού Καβάλας και μπροστά από την χερσόνησο της Παναγίας ένα κτήριο με το μέγεθος και την αισθητική του Kavala Port Center. Πάλι ο συντελεστής δόμησης! Έτσι δεν θα γίνει η Καβάλα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, που μπαίνουν στο πολιτικό κόσκινο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ