Οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλαν νέα επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με θέμα την οριοθέτηση ενίσχυσης για τις ζωοτροφές. Στην επιστολή αναφέρουν τα ακόλουθα:
Κύριε υπουργέ
Όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Με έγγραφά μας στις 21/1/2021 και στις 15/6/2021 επιστήσαμε την προσοχή στον πρώην υπουργό, κ. Λιβανό, για την μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, ζητώντας την λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Η αύξηση αυτή συνεχώς διογκώνεται και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και σε όλα τα εφόδια των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, έφεραν την κτηνοτροφία σε οικονομικό αδιέξοδο, που έχει γίνει θηλιά στον λαιμό όλων μας.
Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, αλλά και καμία οικονομική απώλεια για τα κρατικά έσοδα, από την στιγμή που βρισκόμαστε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και τα ποσοστά του Φ.Π.Α. μέχρι τον τελικό καταναλωτή δεν έχουν μειωθεί. Αντίθετα, με την αύξηση της καθαρής αξίας των προϊόντων που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής, τα έσοδα στο δημόσιο ταμείο αυξάνονται, αφού το ίδιο ποσοστό του Φ.Π.Α. αντιστοιχεί σε περισσότερα έσοδα.
Οι πολλαπλές εξαγγελίες της οικονομικής ενίσχυσης με 2% επί του τζίρου του 2021 των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που αποφασίσατε, κατέστη επικοινωνιακά κουραστική και είναι οικονομικά ανούσια και άδικη! Επικοινωνιακά κουραστική, γιατί επαναλαμβάνετε επί μήνες τα ίδια σχεδόν μέτρα, διατυμπανίζοντας την σημαντική για εσάς στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ανούσια, γιατί αντιστοιχεί σε ψίχουλα, αναλογιζόμενοι την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί. Άδικη, γιατί μοιράζετε τα ψίχουλα αυτά οριζόντια και ανάλογα με την αξία της παραγωγής, η οποία διαφοροποιείται από το είδος του ζώου, την φυλή του, τον τρόπο εκτροφής, την υγεία του, τις κλιματικές συνθήκες και την γεωγραφική θέση της εκτροφής, ενώ οι διατροφικές ανάγκες των ζώων, τις περισσότερες φορές, δεν είναι ανάλογες με την αξία του παραγόμενου προϊόντος. Μπορούμε να σας αναλύσουμε με πολυσέλιδα κείμενα τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου κατανομής, των στρεβλώσεων και της ανισομέρειας στην κατανομή των ενισχύσεων, αλλά και τους διαφορετικούς και άνισους όρους παραγωγής, διάθεσης και διαπραγμάτευσης της τιμής των προϊόντων, της κάθε είδους εκτροφής. Η μέχρι σήμερα, όμως, στάση σας στο θέμα, δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.
Άλλωστε, μία τέτοια ανάλυση, δεν θα άλλαζε τον τρόπο και δε θα πολλαπλασίαζε τα ψίχουλα της κατανομής. Φαίνεται ότι, όχι μόνο δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά με την επικοινωνιακή σας πολιτική κατά τις εξαγγελίες του μέτρου, θεωρείτε τους κτηνοτρόφους ηλίθιους και ανίκανους να αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας!
Σας προτείνουμε τα χρήματα αυτά, να τα μοιράσετε στους άπορους, γιατί εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη και φιλοδώρημα, αλλά από πραγματική οικονομική στήριξη, που θα την επιστρέψουμε πολλαπλάσια στα δημόσια ταμεία, με την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών γύρω από αυτό. Όταν η κτηνοτροφία της πατρίδας μας μειώνεται ραγδαία, με εξαίρεση την μεγαλόνησο, όπου με μαγικό τρόπο αυξάνεται, οι διαχρονικά και διακομματικά άστοχες πολιτικές που εφαρμόζονται στο ΥΠ.Α.Α.Τ., θα πρέπει να σας κάνουν να αναλογιστείτε τις πολιτικές ευθύνες που έχετε, όλοι όσοι περάσατε από την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και τα λάθη που συνεχίζετε να κάνετε!
Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά κι εσείς ως επικεφαλής του ΥΠ.Α.Α.Τ., θέλετε περισσότερα έσοδα από τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε, κάντε το αυτονόητο και στηρίξτε πραγματικά τον κλάδο τώρα, που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε οικονομικό αδιέξοδο. Στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η κτηνοτροφία της πατρίδας μας, θα έπρεπε εσείς προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠ.Α.Α.Τ., να είστε μπροστάρης στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Εσείς θα έπρεπε να πείσετε και να επιβάλλετε με την επιμονή σας στην κυβέρνηση και στον υπουργό οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να ενισχυθεί πραγματικά η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας.
Θα πρέπει, έστω και ετεροχρονισμένα, κ. υπουργέ κι εσείς, αλλά και ο υπουργός οικονομικών, να αντιληφθείτε ότι, το επιχείρημα της χαμηλής συμβολής του πρωτογενή τομέα στο Α.Ε.Π. της πατρίδας μας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, διαχρονικά και διακομματικά. Επειδή όμως και αυτό το μικρό ποσοστό, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία της χώρας, για εκατοντάδες επαγγέλματα, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, αν από αύριο το πρωί σταματήσουμε να παράγουμε κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, θα αντιληφθείτε το πραγματικό ποσοστό συμβολής στο Α.Ε.Π. της χώρας και θα διαπιστώσετε ότι, η συμβολή αυτή είναι η πιο στέρεα βάση της ελληνικής οικονομίας.
Επειδή, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας καλούμε να επανεξετάσετε τα μέτρα που εξαγγείλατε, να πολλαπλασιάσετε το ποσό της ενίσχυσης και να προχωρήσετε σε πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας, στην βάση της πρότασης που σας έχουμε καταθέσει, σε συνεργασία με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ενισχύοντας το ζωικό κεφάλαιο με 200 ευρώ/ΖΜ. Πρέπει κάποια στιγμή, η ελληνική πολιτεία να αρχίσει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα και να σκέφτεται σαν επιχειρηματίας! Αυτό που ζητάτε επιτακτικά τόσα χρόνια από εμάς, πρέπει να μάθετε να το εφαρμόζετε πρώτα εσείς, μέσα από τις πολιτικές σας!
Καλοδεχούμενη αν και κουραστική, η επαναλαμβανόμενη κατανόηση, συμπάθεια, αλλά και ηθική στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία του πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς, οι οικονομικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων δεν καλύπτονται με την συμπάθεια και την κατανόηση! Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται με χρήματα και όχι με ευχολόγια κύριε υπουργέ!
Υ.Γ. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της επιστολής μας αυτής, θέλουμε χρηστικά να επιστήσουμε την προσοχή στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, να υπολογίσουν το ποσό που τους αντιστοιχεί με το 2% επί του τζίρου του 2021, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το ποσό αυτό, να είναι μικρότερο από τα έξοδα μετακίνησης από το χωριό τους μέχρι την τράπεζα, ή το ΑΤΜ.
Συμβουλή: Συνδυάστε την είσπραξη αυτή με άλλες δουλειές, ή με την είσπραξη της συνδεδεμένης. Δεν είναι εποχή για σπατάλες!