-Στις πόλεις που λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές, η παρουσία των φοιτητών αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την τοπική οικονομία. Ο πανεπιστημιακός κόμβος (σ.σ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας) στην Καβάλα, δεν είναι από τους μεγαλύτερους σε αριθμό ενεργών φοιτητών στην Ελλάδα. Έτσι, το οικονομικό αποτύπωμα δεν είναι μεγάλο για την πόλη, σε σύγκριση με την εποχή που λειτουργούσε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων επισκέφτηκαν τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, για να τον ενημερώσουν σχετικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας των φοιτητών και τα αιτήματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.

-Εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, αντιλαμβάνεστε πως θα είναι πλήγμα για την τοπική οικονομία. Αρκετοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα χάσουν το ενοίκιο, καταστηματάρχες εστίασης ένα έσοδο από την σίτιση των φοιτητών και το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών το έσοδο από τα εισιτήρια που κόβουν οι φοιτητές στα αστικά λεωφορεία. Εάν οι φοιτητές σιτίζονται και στεγάζονται μέσα στον πανεπιστημιακό κόμβο και μετακινούνται δωρεάν με την αστική συγκοινωνία, όταν χρειάζεται να βγούνε από την «πανεπιστημιούπολη», ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για την Καβάλα να έχει πανεπιστήμιο;

-Μήπως νομίζει ο δήμαρχος, ότι οι φοιτητές θα ψωνίζουν από τα εμπορικά καταστήματα, γι’ αυτό θα ζητήσει από τον Εμπορικό Σύλλογο, να προσφέρει έκπτωση στις αγορές που θα κάνουν οι φοιτητές και ειδικότερα οι πρωτοετείς; Ή μήπως προσδοκά να τονώσουν οι φοιτητές την κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τον χειμώνα;

-Εάν δεν κάνουμε λάθος, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, ο πανεπιστημιακός κόμβος της Καβάλας θα δεχτεί 800 νέους φοιτητές. Πόσοι από αυτούς έχουν πραγματικά την οικονομική αδυναμία να πληρώνουν ενοίκιο για την στέγη, εισιτήριο για την μετακίνηση και χρήματα για την σίτιση; Οι μισοί, τα 3/4, όχι και οι 800 είναι σίγουρο. Μία πρόταση για την μετακίνηση των φοιτητών με την αστική συγκοινωνία, αντί της επιδότησης του εισιτηρίου, είναι να παρέχεται γενναία έκπτωση από το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών στην προμήθεια μιας μηνιαίας κάρτας πολλαπλών διαδρομών, είτε για μετακίνηση προς και από την «πανεπιστημιούπολη», είτε και εκτός ωραρίου των μαθημάτων.

-Όσον αφορά την στέγαση, μπορεί να γίνει μία συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, να ζητάνε χαμηλότερο ενοίκιο για την εκμίσθωση του διαμερίσματος σε φοιτητή και με επιπλέον έκπτωση στον πρωτοετή. Για την σίτιση, επίσης, ο δήμαρχος θα μπορούσε να προτείνει, οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς να πουλάνε τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή στους φοιτητές. Ίσως έτσι αυξηθεί η κίνηση και δοθεί κίνητρο στους επαγγελματίες να νοικιάσουν καταστήματα μέσα στην δημοτική αγορά, τα οποία θα εξυπηρετούν τον φοιτητικό κόσμο της πόλης.

-Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες φοιτητών, αλλά η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επιλογή. Το Σύνταγμα αναφέρεται στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωδεκαετή εκπαίδευση στους πολίτες. Η φοίτηση στον τρίτο βαθμό εκπαίδευσης, όπως και η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, δεν είναι υποχρεωτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ