Αναρωτιόμαστε πόσες αποφάσεις ακόμα, θα χρειαστεί να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας, για να απομακρυνθεί η δομή φιλοξενίας μεταναστών από τον αστικό ιστό της Καβάλας. Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στην συνεδρίαση που ήταν συνέχεια εκείνης που άρχισε την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, το κείμενο της πρότασης που κατέθεσε ο συνδυασμός «Ανάσα για τον Δήμο» και συνδιαμορφώθηκε με εκπροσώπους άλλων παρατάξεων.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Σωτήρης Σωτηριάδης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών», ο οποίος επιχείρησε να «περάσει» στο κείμενο μερικές κομματικές θέσεις, οι οποίες δεν συμπεριλήφθησαν από την συντάκτρια, Αναστασία Ιωσηφίδου, δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο». Ήθελε, συγκεκριμένα, να συμπεριληφθεί στο κείμενο μία παράγραφος, για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν την στέγαση μεταναστών σε σπίτια. Στο τελευταίο, μάλιστα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κουνάκος, πρόσθεσε ότι, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κάνει μία λίστα με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που θέλουν να παραχωρήσουν για την στέγαση μεταναστών στην πόλη και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Μετά την αντίδραση που υπήρξε από άλλους δημοτικούς συμβούλους και την εξήγηση που έδωσε η Αν. Ιωσηφίδου, γιατί δεν συμπεριέλαβε την παραπάνω «παρέμβαση», ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Άρης Βέρρος, επέμεινε στο θέμα της ενσωμάτωσης, με την έννοια ότι η δομή δεν θα είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία.
Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον Α. Βέρρο, τον Σ. Σωτηριάδη και όσους ασπάζονται τις απόψεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δαπανούν αρκετά χρήματα και κάνουν το καλύτερο, ώστε η φιλοξενία των μεταναστών στις διάφορες δομές, να είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη. Θα τολμούσαμε να γράψουμε ότι, οι κάτοικοι σε πολλά χωριά στην Ελλάδα, θα ζήλευαν τις «ανέσεις» που παρέχονται στις δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Επίσης, η μεταφορά της δομής από το Περιγιάλι σε έναν χώρο εκτός του αστικού ιστού, είτε βρίσκεται σε μικρή, είτε σε μεγαλύτερη απόσταση, δεν είναι ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία. Το γκέτο παραμένει. Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε να υποδείξει τον χώρο, ούτε τον τρόπο που θα ενσωματωθούν οι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο, δεν έχει καμία δουλειά να κάνει την κτηματομεσιτική επιχείρηση, για να βρεθούν διαμερίσματα τα οποία θα νοικιαστούν σε μετανάστες. Γι’ αυτά, αρμόδιοι είναι η κυβέρνηση και οι φορείς διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που χρηματοδοτούνται (αδρά) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν, όμως, βρεθούν τα διαμερίσματα, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσοι από τους φιλοξενούμενους στις δομές έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, πόσοι πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για παραμονή στην χώρα και πόσοι επιθυμούν να ζήσουν στον τόπο αυτό.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως αρνητικά στην μετεγκατάσταση της δομής από το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και στην υλοποίηση του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας, Σωτήρης Σωτηριάδης, Χρήστος Ποτόλιας, ενώ το κείμενο του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο» έλαβε 30 θετικές ψήφους. Θετικά ψήφισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή», Δημήτρης Βογιατζής, αλλά με «βαριά καρδιά», γιατί η πρόταση κατατέθηκε από τον συνδυασμό της τέως δημάρχου, Δήμητρας Τσανάκα.