«Τα νομικά πρόσωπα, οι πολιτικές ενώσεις, που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τον όρο «Μακεδονία»». Το κράτος, οι επίσημοι θεσμοί και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία Πρεσπών και να σεβαστούν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για να καθησυχάσει τους ομογενείς συμπατριώτες του στην Γερμανία και συγκεκριμένα του «Κεντρικού Συμβουλίου Μακεδόνων»!

Ο Ζ. Ζάεφ μας λέει ότι, οι Σκοπιανοί όπου θέλουν θα χρησιμοποιούν την πλαστή ονομασία της συμφωνίας των Πρεσπών και αλλού τον χαρακτηρισμό «Μακεδόνας» και «Μακεδονικό». Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, βιάζεται να υπογράψει τα μνημόνια συνεννόησης και ενθαρρύνει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πλαστό διαβατήριο! Την ίδια ώρα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει το δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού των μελών της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα!! Οι Έλληνες, άραγε, έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ή πρέπει να ζητήσουν την έγκριση του Ζ. Ζάεφ;

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ολοί γνωρίζουμε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έδωσε το όνομα όπως και επνότητα αλλά και γλώσσα στους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας όπως είναι πλέον το συνταγματικό τους όνομα αλλά από την άλλη πήρε πίσω την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και διαχώρισε τους Βόρειους Μακεδόνες από τους Μακεδόνες της Ελλάδας. Επίσης σταμάτησε τις αλυτρωτικές βλέψεις της γείτονος χώρας. Ο Ζάεφ το μόνο που έκανε είναι να πει αυτό που λέει η συμφώνια διότι η συμφωνία υποχρεώνει μόνο το επίσημο κράτος να ονομάζεται έτσι, ανεπίσημα ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει. Αν θέλουμε να τελειώσουν και τα θέματα με τις ονομασίες τις εμπορικές και με τα βιβλία τους τότε η Νέα Δημοκρατία να φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία όπως και η Νέα Δημοκρατία λέει απο έξω έξω είναι ιστορική αλλά και όπως λέει βουλευτής και υπουργός του Ν. Καβάλας ‘για να παράξει θετικά αποτελέσματα η συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής’.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Λυπούμαστε, αλλά θεωρούμε πως δεν υπάρχουν βόρειοι, νότιοι, αντολικοί, ή δυτικοί Μακεδόνες. Οι Μακεδόνες ήταν ΜΟΝΟ Έλληνες και η οικειοποίηση του ονόματος από το συνονθύλευμα εθνοτήτων, θρησκειών και κουλτούρας των Σκοπίων, αποτελεί πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν σταμάτησε τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών, οι οποίες εκφράζονται από επίσημα χείλη και μάλιστα των κορυφαίων πολιτικών προσώπων του κρατιδίου (τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό), οι οποίοι μιλούν για την ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα! Εσείς μπορεί να θέλετε να “κλείσουμε” και τα υπόλοιπα θέματα με τα μνημόνια συνεννόησης, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που πρέπει να “κλείσει” η Ελλάδα με το συγκεκριμένο κρατίδιο. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις ας χαρακτηρίζουν “ιστορική” τη συμφωνία. Εμείς, οι απλοί πολίτες, την χαρακτηρίζουμε άδικη, την καταδικάζουμε και στη συντριπτική πλειοψηφία επιθυμούμε την ανατροπή της. Είμαστε αισιόδοξοι και βέβαιοι, ότι αυτό θα συμβεί μία ημέρα. Κι εκείνη η ημέρα, θα είναι πραγματικά ιστορική!

    • Θα ήθελα πολύ φίλε Βαγγέλη να μας εξηγήσεις πως πήραμε πίσω την ιστορία μας όταν παραχωρείς το όνομα. Όλα πηγάζουν από το όνομα και η γλώσσα κ η ταυτότητα. Αν δεν είχαν το όνομα δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν ούτε το αφήγημα της γλώσσας ούτε της εθνότητες. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, οι πολιτικοί δίνουν τις μπερδεμένες λύσεις όταν δεν θέλουν τις καθαρές λύσεις. Αν πας στην Αυστραλία και ρωτήσεις τι εθνότητα ήταν ο Μ. Αλέξανδρος θα σου πουν Μακεδόνας και από την στιγμή που υπάρχει κράτος με το όνομα Μακεδονία εννοείται ότι συνειρμικά είναι Σκοπιανός. Ενώ όταν δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Μακεδονία όλοι γνωρίζουν ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Τώρα άλλο Μακεδονία άλλο Ελλάδα βόρεια, νότια λίγη σημασία έχει. Απόκτησαν μια ψεύτικη εθνοτητα που δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά. Άρα ποια ιστορία πήραμε πίσω; Αν ονόμαζαν το γεωγραφικό διαμέρισμα των Ν. Σκοπίων Β. Μακεδονία δεν θα με ενοχλούσε ίσα ίσα θα ήταν τιμή για την Ελλάδα γιατί με αυτόν το τρόπο θα τιμούσαν την περιοχή αυτή με το πραγματικό της όνομα και η ονομασία αυτή θα ήταν απλώς ένας γεωγραφικός προσδιορισμος και τίποτα περισσότερο. Όπως έχουμε εμείς την Θεσσαλία, την Ήπειρο κλπ. Εννοείται ότι συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Κωνσταντίνου και του Δημήτρη.

  2. Συμφωνώ με τον κύριο Κοϊβέρογλου. Δυστυχώς με τη συμφωνία των Πρεσπών η ανιστόρητη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με περισσή ιδεοληψία, έβαλε την υπογραφή της στην παραχώρηση της ιστορικής ελληνικής ταυτότητας των όρων “Μακεδών” και “Μακεδονία” σε μια ξένη, σύγχρονη εθνότητα, βουλγαρικής και αλβανικής προελεύσεως, κατασκευασμένης στις απαρχές της από τον βουλγάρικο εθνικισμό στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα και ως επί το πλείστον στο μεταπολεμικό κομμουνιστικό εργαστήριο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο και με βάση τις μεσοπολεμικές επιταγές της Κομιντέρν. Τονίζω ότι ιστορικά ήταν το ελληνικό φύλο των Μακεδόνων που έδωσε το όνομα Μακεδονία στη γεωγραφική περιοχή που κατοικούσαν και όχι το αντίθετο (ελληνικής προέλευσης ο όρος σαφέστατα), όπως και οι Θεσσαλοί – Θεσσαλία, Βοιωτοί – Βοιωτία κ.λπ. Τονίζω ακόμα ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα, στο Βυζάντιο ο όρος “Μακεδών” δεν έπαψε να προσδιορίζει αποκλειστικά τον ελληνορθόδοξο υπήκοο της αυτοκρατορίας με αναφορές στους αρχαίους Μακεδόνες, ιδιαίτερα βέβαια στον Μέγα Αλέξανδρο. Μάλιστα τη Μακεδονία ως “ελληνική γη” στο πρωτότυπο αναφέρουν και σλαβικές πηγές του 12ου – 13ου αιώνα, βουλγαρικές και σέρβικες! Η ελληνικότητα του όρου διατηρήθηκε και κατά την Τουρκοκρατία, οι δε επαναστάτες της Νάουσας πριν το ολοκαύτωμά της το 1822 διαμήνυσαν σε επιστολή που έστειλαν στους νότιους Έλληνες πως “άνδρες Μακεδόνες, απόγονοι του Αλέξανδρου, θέλωμεν υπερισχύσει του τυράννου ημών”. Επομένως “Μακεδών” διαχρονικά σήμαινε “Έλληνας” ως την ανάδυση του επιθετικού βουλγάρικου εθνικισμού και κυρίως την προπαγάνδα του καθεστώτος του Τίτο, ο οποίος επιδίωκε σαφώς τον προαιώνιο πόθο των Σλάβων, την έξοδο στο Αιγαίο. Το ιστορικό ατόπημα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα το συναντούμε συνεχώς μπροστά μας, ιδιαίτερα εμείς οι Μακεδόνες από δω και πέρα….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ