– Πιστεύαμε ότι οι πολιτικοί έχουν χρέος να ενώνουν και όχι να διχάζουν τον λαό. Όμως, η υπόθεση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν προσωρινά(!!) στο Εσκί Καπού, στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων της Καβάλας.
– Στο ένα «στρατόπεδο» είναι οι πολίτες που πιέζουν την κεντρική διοίκηση να μεταφέρει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κάποιο άλλο χώρο εντός του αστικού ιστού. Και στο άλλο «στρατόπεδο», είναι οι πολίτες που δεν επιθυμούν να γίνει αυτή η μεταφορά.
– Η αναστάτωση αυτή προκλήθηκε με την απόφαση που πήρε, πραγματικά ερήμην της τοπικής κοινωνίας, η κεντρική διοίκηση, η οποία όταν βρισκόταν στο άλλο «μετερίζι», της αντιπολίτευσης, προειδοποιούσε την τότε «εξουσία» της χώρας, να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση λιθάνθρακα στα ανατολικά της Καβάλας, ή πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας, ή να μην περάσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου T.A.P. μέσα από τα τενάγη Φιλίππων, εάν δεν υπάρχει η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
– Οι πολιτικοί, επομένως, δίχασαν τους Καβαλιώτες, δεν έχει σημασία πόσοι είναι υπέρ και πόσοι κατά της εγκατάστασης των προσφύγων εντός του αστικού ιστού και θα λογοδοτήσουν για την απόφαση αυτή όταν θα έρθει η ημέρα της κρίσης.
– Μέσα σ’ αυτή την παραζάλη και το κλίμα πόλωσης, που προκάλεσαν οι πολιτικοί, κανείς δεν λογαριάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. – Είμαστε βέβαιοι, ότι στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι νοικοκύρηδες, που αναζητούν μία καλύτερη τύχη σε έναν ειρηνικό τόπο. Και μία ευκαιρία, για να αρχίσουν μία νέα ζωή.
– Είπε ο Νίκος Μουρτασάγας, δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, να βάλει το χέρι του στη φωτιά, πως μεταξύ των ανθρώπων αυτών δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
– Από την άλλη πλευρά, μερίδα Καβαλιωτών είναι εξαγριωμένοι, ενώ, ακόμα χειρότερα, κινούνται ανάμεσα μας και άτομα με εξτρεμιστικές ιδέες. Μέσα σ’ αυτό το τεταμένο κλίμα, λοιπόν, αρκεί μία «σπίθα» για να εκτραχυνθεί η κατάσταση.
– Και θα είναι άδικο και κατακριτέο, να την «πληρώσουν» οι νοικοκύρηδες πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα. Θέλουμε να πούμε, ότι οι πολιτικοί που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, της μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», θα είναι υπόλογοι και για την ασφάλεια του προσφυγικού πληθυσμού που φιλοξενείται στην Καβάλα και έως σήμερα η φιλοξενία αυτή είναι απολύτως ειρηνική.
– Είναι τραγικό, επίσης, να λέγεται από δημοτικούς συμβούλους, επικεφαλής παρατάξεων (Σιμιτσή, Παπαδόπουλο, Παππά), ότι ο Δήμος Καβάλας μεταξύ των μέτρων αντίδρασης στην απόφαση, πρέπει να αρνηθεί τη σύνδεση του στρατοπέδου με το νερό, ή την αποκομιδή των απορριμμάτων.
– Κι αυτοί οι αιρετοί, θέλουν να θεωρούνται ανθρωπιστές και αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες! Όσον αφορά την πρόταση του Ν. Μουρτασάγα, να πάει αντιπροσωπεία του συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου-Αγίου Τρύφωνα στο Εσκί Καπού και να μιλήσουν με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και των «Γιατρών του Κόσμου», νομίζουμε ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν οι Έλληνες να τους λυπούνται και από οίκτο να τους φιλοξενούν στον τόπο τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ