• Είναι τουλάχιστον αστείο να λέγεται σήμερα, ότι οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι ανενημέρωτοι σχετικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα και ειδικότερα την ανακύκλωση. Στα σχολεία, στα Μέσα Ενημέρωσης, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, βεβαίως, στο διαδίκτυο. Κάθε έτος, επίσης, γίνονται εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και την ανακύκλωση εκείνων που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Δεν δεχόμαστε να λέγεται, ότι κάποιος ρίχνει μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα μέσα στους ειδικούς κάδους μπλε χρώματος, επειδή δεν γνωρίζει ότι είναι μόνο για ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτή η νοοτροπία, κατά την άποψη μας, οφείλεται στην αδιαφορία μερικών ασυνείδητων και πιθανόν στην ικανοποίηση που αισθάνονται κάποιοι άλλοι να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, ή να πηγαίνουν «κόντρα» στο κατεστημένο. Πώς να ερμηνεύσουμε το περιστατικό που είδαμε, όταν ένας κάδος ανακυκλώσιμων υλικών κάηκε, επειδή ένας αχαρακτήριστος συμπολίτης έριξε μέσα σ’ αυτό χρησιμοποιημένα κάρβουνα! Του είπε, μήπως, κάποιος ότι τα κάρβουνα ανακυκλώνονται; Γιατί, λοιπόν, τέτοια άτομα να μην τιμωρούνται (με πρόστιμα) όταν εντοπίζονται να κάνουν αντιδραστικά πράγματα;
  • Αυτοί οι λίγοι, γιατί περί μειοψηφίας πρόκειται, δεν ρίχνουν οργανικά απορρίμματα μέσα στους κάδους ανακύκλωσης από άγνοια, αλλά επειδή τους βόλεψε έτσι. Πιθανόν ο πράσινος κάδος να ήταν γεμάτος και για να μη κρατήσουν τη σακούλα στο σπίτι, έως την επόμενη ημέρα, την έριξαν στον μπλε κάδο. Ποιος θα τους δει, άλλωστε, ή ποιος θα τους κάνει παρατήρηση; Αφού οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξίσου αδιάφοροι, για ότι συμβαίνει εκτός της οικίας μας.
  • Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση είναι ικανοποιητική. Το μικρό ποσοστό του 6%, των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στον Δήμο Καβάλας, θα ήταν πολύ μικρότερο εάν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια.
  • Μακάρι να υπήρχε ένας κάδος ανακύκλωσης και ένας κομποστοποιητής, θα προσθέταμε, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της πόλης και περισσότεροι στους περιφερειακούς οικισμούς. Όμως, πρέπει να βοηθήσει τους Δήμους η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., να αποκτήσουν περισσότερους κάδους και απορριμματοφόρα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Καβάλας, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει όλους τους κάδους που χρειάζεται και τα απορριμματοφόρα.
  • Και σε τελική ανάλυση, ας επιλέξει ο Μάκης Παπαδόπουλος τι πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας. Να αυξήσει στους χίλιους τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και τον προϋπολογισμό από τις 160.000 στις 450.000 ευρώ, ή με τα χρήματα αυτά να αγοράσει καινούργιους κάδους ανακύκλωσης και απορριμματοφόρο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ