Πολύ συζήτηση έγινε στο διαδίκτυο αναφορικά με την επιθυμία την οποία εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος για να τιμήσει τον προκάτοχό του, να ονομάσει το ίδρυμα χρονίων πασχόντων στον Άγιο Σίλα σε «Προκόπειο» και να δοθεί το όνομά του σε κεντρικό (μάλιστα) δρόμο της πόλης της Καβάλας. Φέρεται μάλιστα, η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα να συμφώνησε στο ζήτημα που έχει να κάνει με την μετονομασία κεντρικής οδού σε οδό «Μητροπολίτη Προκοπίου».

Ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος, μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, αναφορικά με την ονοματοδοσία στο εκκλησιαστικό αυτό ίδρυμα. Το αίτημα ωστόσο για την μετονομασία οδού, πρέπει πάραυτα να απορριφθεί. Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη, που έγιναν στο παρελθόν, αφού η ονοματοδοσία οδών δεν γίνεται επειδή και μόνο έφυγε από τη ζωή ένας Επίσκοπος. Υπάρχουν, ωστόσο, δυο οδοί στο κέντρο της Καβάλας, που φέρουν το όνομα Μητροπολιτών, αλλά και οι δυο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές:

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (Σμύρνης) ήταν εθνομάρτυρας και έχασε τη ζωή του για το έθνος και την Ορθοδοξία. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (Θεμιστοκλής Χατζησταύρου), ως ιεροδιάκονος, ήταν το δεξί χέρι του Μητροπολίτη Σμύρνης, όταν αυτός ήταν Μητροπολίτης Δράμας, και προσέφερε πάρα πολλά στο έθνος και στην Ορθοδοξία κατά τον Μακεδονικό αγώνα και την απελευθέρωση. Στη συνέχεια ως Μητροπολίτης Φιλίππων εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Γίνεται κατανοητό, ότι καμιά σχέση δεν είχε η προσφορά τους με εκείνη του Μητροπολίτη Προκοπίου. Οι ονοματοδοσίες οδών, θα πρέπει να είναι με ισχυρό συμβολισμό, γενικής αποδοχής, και με διαχρονική αποδοχή από την κοινή γνώμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ