• Πολλές φορές, αναφέρει σχόλιο σε τοπική εφημερίδα, οι ξενοδόχοι πετυχαίνουν μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, με πενιχρά μέσα και μικρότερα μπάτζετ (προϋπολογισμούς), σε σύγκριση με τις ενέργειες των αιρετών της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ενέργειες των αιρετών, συμπληρώνει, δεν έχουν αποτέλεσμα στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ βοηθούν περισσότερο οι καλύτερες καιρικές συνθήκες και τα ελκυστικά πακέτα που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Θα μας επιτρέψει ο συντάκτης του σχολίου να διαφωνήσουμε. Θα αναφέρουμε, μόνο, ως παράδειγμα τις διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν στο δημοτικό κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας και έφεραν στην πόλη μεγάλο αριθμό κολυμβητών, συνοδών και γονέων, για αρκετές ημέρες εκτός της (λεγόμενης) τουριστικής περιόδου. Σαφώς και όλοι αυτοί οι επισκέπτες στην πόλη, δεν ήρθαν γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν ωραίες, ούτε για τα ελκυστικά πακέτα που πρόσφεραν τα ξενοδοχεία. Ο βασικός λόγος που προτίμησαν την Καβάλα, ήταν η ύπαρξη του κλειστού κολυμβητηρίου. Ο Δήμος Καβάλας εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο αυτό «εργαλείο» και φιλοξένησε τις διοργανώσεις (με επιτυχία). Αλλά και ένα συνέδριο να γίνει στην πόλη, η ανάληψη της διοργάνωσης θα οφείλεται σε κάποιο φορέα, ή σύλλογο και όχι στους ξενοδόχους. Σε κάθε περίπτωση, από την κινητοποίηση των αιρετών, των φορέων και των συλλόγων, με σκοπό την προσέλκυση σημαντικών εκδηλώσεων, που φέρνουν πολύ κόσμο, επωφελούνται τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλοι επαγγελματίες.
  • Οι ξενοδόχοι, απλά, εκμεταλλεύονται την περίσταση, για να προσφέρουν ελκυστικά τουριστικά πακέτα. Ελάχιστοι τουρίστες θα αποφασίσουν να επισκεφτούν κάποιο προορισμό, εκτός τουριστικής περιόδου, επειδή βρήκαν ένα ελκυστικό πακέτο διαμονής, ή επειδή ο προορισμός αυτός είναι μόνο ωραίος τόπος. Ας μην υποτιμούμε, λοιπόν, τη δουλειά που κάνουν κάποιοι συμπολίτες, που ασχολούνται με τα κοινά, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
  • Όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των ξενοδόχων για τις εκδηλώσεις, ώστε να τις «ενσωματώσουν» στα «πακέτα» διαμονής που προσφέρουν, νομίζουμε ότι οι μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως τα φεστιβάλ Φιλίππων, cosmopolis και το Air Sea Show, είναι γνωστό ποια περίοδο διεξάγονται κάθε έτος. Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, οφείλουν να παρακολουθούν την επικαιρότητα και να ενημερώνονται για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις (δόξα τον Θεό, στην Καβάλα γίνονται πολλά πράγματα χειμώνα-καλοκαίρι), ώστε να ενημερώνουν τους πελάτες τους. Να μην περιμένουν, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν ποιες δραστηριότητες υπάρχουν, από τα μέσα προβολής των φορέων περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας οργανωθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες στον τομέα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ