-Όταν κάποιος τοποθετείται (δημόσια) για ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πρέπει να αποφεύγει τον εντυπωσιασμό, την φλυαρία και κυρίως το «εισαγγελικό ύφος». Ούτε το σωματείο των φιλόζωων, ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος, ούτε κανένας, μπορεί να γίνει εισαγγελέας, δημόσιος κατήγορος και δικαστής.
-Καταρχάς, να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος της προσφιλούς ομάδας των κτηνοτρόφων, αλλά και των κυνηγών, τους οποίους κατονόμασε εκπρόσωπος σωματείου φιλόζωων, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ως δημιουργούς του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Όταν μιλάμε για ζώα συντροφιάς, πως μπορεί να είναι δημιουργοί του προβλήματος οι συμπαθείς κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί; Ο σκύλος για τον κτηνοτρόφο και τον κυνηγό είναι βασικό «εργαλείο». Προστατεύει το κοπάδι με τα αμνοερίφια και εντοπίζει το θήραμα, για τον κτηνοτρόφο και τον κυνηγό αντίστοιχα. Δεν μπορεί, επομένως, ο κτηνοτρόφος, ή ο κυνηγός, να εγκαταλείψει αδέσποτο τον σκύλο του, δηλαδή να χάσει τον πολύτιμο «συνεργάτη» του.
-Τα τελευταία έτη, μάλιστα, πληθαίνουν οι επιθέσεις λύκων σε «τσομπανόσκυλα» και «κυνηγόσκυλα» στην ύπαιθρο, με αρκετές απώλειες «συνεργατών» για τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται σκύλους για να προστατέψουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τους πεινασμένους λύκους, τις αρκούδες και τις άλλες απειλές. Σ’ αυτό το μείζον πρόβλημα, κατά την άποψη μας, θα μπορούσε να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ των σωματείων φιλόζωων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλλόγων κτηνοτρόφων.
-Για παράδειγμα, ο Δήμος Καβάλας διαθέτει ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία εγκατέλειψαν μέσα στο αστικό περιβάλλον οι ιδιοκτήτες τους και τα περισυνέλλεξε. Προτείνουμε, λοιπόν, όσα από τα ζώα αυτά είναι κατάλληλα (σε μέγεθος), να παραχωρούνται σε κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας και άλλων Νομών της χώρας, για να χρησιμοποιηθούν ως φύλακες των κοπαδιών. Ο Δήμος θα κάνει την στείρωση των ζώων, αφού λάβει την έγκριση από κτηνίατρο, για να μην επιβαρυνθεί ο κτηνοτρόφος και με αυτή την δαπάνη. Τα ζώα από το δημοτικό καταφύγιο θα επιλέγουν οι κτηνοτρόφοι και θα αναλαμβάνουν την εκπαίδευση τους, για να γίνουν φύλακες των κοπαδιών αμνοεριφίων και αγελάδων. Κάθε σκύλος φύλακας, επίσης, θα φέρει το ίδιο ενώτιο (ειδική σήμανση) που έχουν τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες του κοπαδιού που είναι φύλακας. Έτσι, θα αναγνωρίζεται ο κτηνοτρόφος που έχει τον σκύλο φύλακα στο κοπάδι του, αν χαθεί ο σκύλος, ή εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη.
-Ακόμα, σκύλους χρειάζονται και άλλες Υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός, ακόμα και οι ομάδες διασωστών. Θα μπορούσε η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας να αποστείλει μία επιστολή προς τους φορείς αυτούς, τις Υπηρεσίες και τις ομάδες εθελοντών, που θα ενημερώνει ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ζώα από το δημοτικό καταφύγιο, τα οποία είναι στειρωμένα και ελεγμένα από κτηνίατρο.
-Όσον αφορά τα μικρόσωμα ζώα και εκείνα που δεν θα επιλεγούν από κτηνοτρόφους, φορείς, Υπηρεσίες και ομάδες εθελοντών, ο Δήμος Καβάλας θα ορίσει μία ημέρα κάθε εβδομάδα, στην οποία θα επισκέπτονται πολίτες το δημοτικό καταφύγιο, με σκοπό να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο. Που θα είναι στειρωμένο, πάλι, με δαπάνη του Δήμου. Έτσι, νομίζουμε, θα καλλιεργηθεί η κουλτούρα της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ακόμα και ένα αδέσποτο ζώο που βρίσκεται στο δημοτικό καταφύγιο, αν εκπαιδευτεί, μπορεί να γίνει οδηγός για έναν άνθρωπο χωρίς την όρασή του. Ο σκύλος δεν προσφέρει μόνο συντροφιά, αλλά μπορεί να γίνει πολύτιμος «συνεργάτης», όπως προαναφέραμε για τους κτηνοτρόφους.