-Πριν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εκστομίσει τον ειρωνικό χαρακτηρισμό για τους «καλομαθημένους» δημότες που χρησιμοποιούν το δημοτικό κολυμβητήριο καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 25 ευρώ (τον μήνα), έπρεπε να βάλει τον εαυτό του στην θέση ενός χρήστη, που θα κληθεί να καταβάλλει το διπλάσιο ποσό (50 ευρώ) με απόφαση της δημοτικής Αρχής. Αυτό λέγεται «ενσυναίσθηση», δηλαδή να μπορείς να δεις μέσα από τα μάτια του άλλου, να νιώσεις τα συναισθήματα του άλλου, να αντιληφθείς και να κατανοήσεις σε βάθος τις σκέψεις του άλλου. Είμαστε βέβαιοι ότι, δεν υπάρχει κάποιος από τους χρήστες του κολυμβητηρίου, ο οποίος θα αισθάνθηκε χαρά γιατί θα πληρώσει το διπλάσιο χρηματικό ποσό. Κι ούτε κανείς θα επικρότησε την απόφαση της δημοτικής Αρχής. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί, που σκέφτονται να σταματήσουν να πηγαίνουν στο κολυμβητήριο. Και τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Απώλεια εσόδων για τον Δήμο!
-Ο δήμαρχος δικαιολόγησε την απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι πρέπει να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος του κολυμβητηρίου. «Πως θα πληρώσουμε για την καθαριότητα;», ρώτησε. Είναι αστείο, τουλάχιστον, μετά από 17 έτη, από την ημέρα που ο αείμνηστος νομάρχης Καβάλας, Θόδωρος Καλλιοντζής, παρέδωσε το «κλειδί» στον πρώην δήμαρχο, Κωστή Σιμιτσή, για να λειτουργήσει το καινούργιο κολυμβητήριο στο Περιγιάλι, να μιλάμε για αδυναμία κάλυψης του λειτουργικού κόστους.
-Περίπου τότε, το 2008, παραδόθηκαν και δύο μελέτες, που έγιναν από ιδιώτες συμβούλους, για την καλύτερη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Η πρώτη έγινε από την Καβαλιώτικη εταιρεία «Οργανοτεχνική» και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Είχε τίτλο: «Επιχειρηματικό σχέδιο 2009-2011». Στην παράγραφο «Προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα» είχε μία συνοπτική εκτίμηση των (συνολικών) εξόδων και εσόδων. Για το πρώτο έτος λειτουργίας, οι δαπάνες ήταν 888.600 ευρώ και τα έσοδα 902.400 ευρώ. Για το δεύτερο έτος, αντίστοιχα, τα έξοδα ήταν 957.800 ευρώ και τα έσοδα 1.159.000 ευρώ. Και για το τρίτο έτος: 987.500 ευρώ έξοδα-1.271.100 ευρώ έσοδα. Στο συμπέρασμα έγραφε ότι: «Όπως φαίνεται, με το σενάριο που παρουσιάζεται στο προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο, το κολυμβητήριο διασφαλίζει την οικονομική του αυτάρκεια κι επομένως την απρόσκοπτη λειτουργία του. Εκτός αυτού, η οικονομική αυτάρκεια του κολυμβητηρίου, θα επιτρέψει στον Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει κρατικές ενισχύσεις για τις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης». Και ακόμα: «Έτσι, συμπεραίνεται ότι, η προσπάθεια της διοίκησης (του Δήμου) πρέπει να εστιαστεί στον τομέα του marketing και των «πωλήσεων» των υπηρεσιών του κολυμβητηρίου». Για όσους γνωρίζουν από marketing, μπορεί μία επιχείρηση να προσελκύσει πελάτες αυξάνοντας την τιμή του προϊόντος, ή της παρεχόμενης υπηρεσίας; Για παράδειγμα, κάποιος πηγαίνει σε ιδιωτικό γυμναστήριο και η διεύθυνση του γυμναστηρίου ανακοινώνει τον διπλασιασμό της μηνιαίας συνδρομής. Ο πελάτης θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την αναπροσαρμογή αυτή;
-Η δεύτερη μελέτη έγινε από την εταιρεία “Planning” και παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2008. Είχε τίτλο: «Διερεύνηση χρηματοδότησης της λειτουργίας του νέου κολυμβητηρίου Καβάλας». Στην παράγραφο «Πρόταση βέλτιστου σχήματος εκμετάλλευσης» αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με γνώμονα την αξιοποίηση των υποδομών του κολυμβητηρίου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πλέον κατάλληλο σενάριο λειτουργίας αναφέρεται: αφενός στην λειτουργία της κύριας χρήσης του κολυμβητηρίου (πισίνα) από τον δημόσιο φορέα (Νομικό Πρόσωπο Δήμου), αφετέρου στην παραχώρηση των συμπληρωματικών χρήσεων σε τρίτους ιδιώτες (με την μορφή συμβάσεων μίσθωσης-μισθώματος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται)».
-Η σημερινή δημοτική Αρχή, με την αύξηση της μηνιαίας συνδρομής (από 25 σε 50 ευρώ) προσδοκά, αλήθεια, να καλύψει το λειτουργικό κόστος; Με αυτή την «μπακαλίστικη» πολιτική, θα λειτουργήσει, θα συντηρήσει και θα αξιοποιήσει το δημοτικό κολυμβητήριο;
-Υ.Γ. Πιστεύουμε πως η επαναλειτουργία του ανοιχτού κολυμβητηρίου, θα προσελκύσει περισσότερους δημότες και στα δύο κολυμβητήρια. Είναι προτιμότερο, η δημοτική Αρχή, να παίρνει λίγα από τους πολλούς, παρά πολλά από τους λίγους.