-Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, είτε εθνικών, είτε για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα, σε εκείνους και εκείνες που ασχολούνται με την ανάλυση τους. Εμείς θα καταθέσουμε μερικές πρόχειρες σκέψεις «διαβάζοντας» τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, των ετών 2014 και 2019, στον Δήμο Καβάλας.

-Καταρχάς, το προεκλογικό κλίμα θυμίζει, σε αρκετά πράγματα, το έτος 2014. Ο Κωστής Σιμιτσής ήταν ο εν ενεργεία δήμαρχος και προερχόταν από δύο θητείες. Ωστόσο, υπήρχε μία περιρρέουσα λαϊκή μη ικανοποίηση, δυσαρέσκεια θα τολμήσουμε να γράψουμε, για την δημοτική Αρχή. Επίσης, τότε, όπως και το 2023, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε να δώσει στήριξη σε έναν συνδυασμό και συγκεκριμένο άτομο που ανήκε στον πολιτικό χώρο. Η Δήμητρα Τσανάκα «βγήκε μπροστά» και προχώρησε χωρίς την επίσημη «συναίνεση» του κόμματος. Και επιβραβεύτηκε για την τόλμη και αποφασιστικότητα που έδειξε. Μάλιστα, κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στον Δήμο Καβάλας στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2012! Λιγότερο από δύο έτη μετά, η Δήμ. Τσανάκα έλαβε 9.220 ψήφους και ποσοστό 24,48% αφήνοντας στην 2η θέση, με διαφορά 478 ψήφων, τον ισχυρό δήμαρχο των δύο συνεχόμενων θητειών, Κ. Σιμιτσή. Η Νέα Δημοκρατία, τον Οκτώβριο του 2012, έλαβε 8.104 ψήφους και ποσοστό 20,14%. Να σημειώσουμε ότι, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014, στον α΄ γύρο, υπερέβη το 58%. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί η συμμετοχή των πολιτών, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις εκλογές του 2023. Η μεγάλη νίκη της Δήμ. Τσανάκα «επισφραγίστηκε» στον β΄ γύρο, με 18.560 ψήφους και ποσοστό 57,55% (ποσοστό συμμετοχής 55,15%).

-Πέντε έτη αργότερα, τον Μάιο του 2019, ο συνδυασμός «Ανάσα για τον Δήμο», με επικεφαλής την Δήμ. Τσανάκα, παρά την φθορά από την άσκηση διοίκησης, όχι μόνο αναδείχτηκε στην 1η θέση, αλλά βελτίωσε και το ποσοστό που πήρε. Συγκεκριμένα, έλαβε 10.011 ψήφους και ποσοστό 28,78%, αφήνοντας στην 2η θέση τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» του Θόδωρου Μουριάδη, με διαφορά 2.472 ψήφων! Στον β΄ γύρο, τον Ιούνιο του 2019, η Δήμ. Τσανάκα δεν είχε την στήριξη «σύσσωμου» του κομματικού μηχανισμού και των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σε συνδυασμό με την χαμηλή συμμετοχή των πολιτών (ποσοστό 40,81%) ηττήθηκε.

-Ο Θόδ. Μουριάδης φιλοδοξεί να κερδίσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία, όπως ο πολιτικός του μέντορας, Κ. Σιμιτσής, μέσα σε ένα κλίμα που μοιάζει με το 2014. Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες, δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα δημοτική περίοδο και κρίνουν πως η δημοτική Αρχή, είναι (πολύ) κατώτερη των προσδοκιών τους. Θεωρούμε πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, ο Θόδ. Μουριάδης να φτάσει και να υπερβεί τις 10.000 ψήφους την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Τον περασμένο Ιούνιο, το κόμμα του Πα.Σο.Κ. έλαβε στον Δήμο Καβάλας 3.641 ψήφους και ποσοστό 11,25%. Επομένως, ο Θόδ. Μουριάδης, για να φτάσει, ή και να υπερβεί, τις 10.000 ψήφους, που θα εξασφαλίσουν την 1η θέση στον α΄ γύρο των εκλογών, πρέπει να «ψαρέψει» αρκετές ψήφους, κυρίως από τον χώρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που υπέστη «βαρύτατη» ήττα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και να «διεμβολίσει» τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, από τους δύο αυτούς πολιτικούς χώρους, διεκδικούν να πάρουν ψήφους και οι συνυποψήφιοι του δήμαρχοι: Αναστασία Ιωσηφίδου, Μάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Χρυσανίδης, Γιάννης Εριφυλλίδης.

-Εάν ο πολιτικός χώρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρραγής και το κόμμα «υποδείκνυε» έναν υποψήφιο δήμαρχο, ο υποψήφιος αυτός θα επικρατούσε άνετα και από τον α΄ γύρο των εκλογών! Τα πράγματα είναι, κατά την άποψη μας, απλά. Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες μπορούν να φέρουν την αλλαγή στην διοίκηση του Δήμου Καβάλας, όπως το έκαναν το 2014! Η Δήμ. Τσανάκα πέτυχε να τους/τις εμπνεύσει και να γίνει μία υπερκομματική υποψηφιότητα, ενώ συγχρόνως συσπείρωσε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, την δυναμική αυτή έχει η υποψηφιότητα της Αν. Ιωσηφίδου, που υπήρξε πετυχημένο στέλεχος της διοίκησης Δήμ. Τσανάκα. Τέλος, αν το ποσοστό συμμετοχής φτάσει και ξεπεράσει το 58%, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, ο Θόδ. Μουριάδης δεν θα αισθάνεται άνετος για την τελική επικράτηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ