Οι επτά παραστάσεις, 27 έως 30 Απριλίου και 4 έως 6 Μαΐου 2018, στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» ίσως αποδειχτούν λίγες, για την τελευταία παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, με τίτλο: «Η βιογραφία του πατρογονικού», στην «αυλαία» της θεατρικής περιόδου 2017-2018. Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό στη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και στους συντελεστές της.
Ο ενθουσιασμός αυτός ήταν διάχυτος και στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, μίλησε για μία παράσταση «γιορτή» και παρακαταθήκη για την πόλη, ενώ συνεχάρη τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Γκόνη, για την επιλογή που έκανε, να μεταφέρει το πρώτο βιβλίο που έγραψε η συντοπίτισσα, Μάγκι Κριθαρέλλη, στη σκηνή του θεάτρου. «Το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός. Συγχαίρω τον Θοδωρή Γκόνη και τους συνεργάτες του, γιατί το ξεχώρισαν και το αξιοποίησαν», σχολίασε.
Το βιβλίο «Η βιογραφία του πατρογονικού» ήταν το ερέθισμα και η βάση για να γραφτεί το θεατρικό έργο, ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και σκηνοθέτης της παράστασης. «Είναι τύχη, να πέφτει κάποιος πάνω σε τέτοια βιβλία. Οι άνθρωποι του θεάτρου ψάχνουμε για βιβλία που μπορούν να γίνουν θεατρικά έργα. Είναι δύσκολο να κάνουμε ένα βιβλίο θεατρική παράσταση. Όταν διάβασα το βιβλίο που έγραψε η Μάγκι Κριθαρέλλη, κατάλαβα ότι ταιριάζει σε ότι αναζητούσαμε. Ένας, ακόμα, λόγος που το επιλέξαμε, είναι ο τρόπος που οι παλιότερες γενιές αντιμετώπισαν τις δυσκολίες στη ζωή τους. Η χαρά μας, λοιπόν, είναι διπλή. Καταρχάς, γιατί κλείνουμε μία μεστή θεατρική περίοδο και γιατί η περίοδος αυτή κλείνει με το συγκεκριμένο έργο», είπε μεταξύ άλλων.
Πριν μιλήσουν η συγγραφέας και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, παρενέβη η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία σημείωσε ότι το έργο λέει πολλά για τους Καβαλιώτες και την πόλη. «Η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηριχθεί από τον κόσμο», συμπλήρωσε.
Την μεγάλη προσμονή της, για το αποτέλεσμα της δουλειάς του Θ. Γκόνη και των συνεργατών του, αλλά και για την ανταπόκριση των Καβαλιωτών, εξέφρασε και η Μ. Κριθαρέλλη, η οποία χαρακτήρισε ευφάνταστη, ευρηματική και συγκινητική την προσέγγιση του Θ. Γκόνη στην ιστορία του βιβλίου. Στη συνέχεια μίλησαν: ο σκηνογράφος, Ανδρέας Γεωργιάδης και οι ηθοποιοί: Παύλος Σταυρόπουλος και Ελένη Μαβίδου. Ο πρώτος ευχήθηκε η Καβάλα να διασώσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Ε. Μαβίδου δήλωσε γοητευμένη από το βιβλίο, την πόλη και τη συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. «Μέσα από αυτή την παράσταση, οι Καβαλιώτες θα γνωρίσετε και πάλι την Καβάλα που αγαπήσατε», σημείωσε.
Στόχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., όπως ειπώθηκε, είναι να δούνε την παράσταση όσοι περισσότεροι μαθητές σχολείων γίνεται, αφού παρουσιάζεται η ιστορία της Καβάλας, της Μακεδονίας και της Ελλάδας, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που κατοίκησαν το πατρογονικό σπίτι της Μ. Κριθαρέλλη.