-Δεν ξέρουμε εάν η απόφαση για επιστράτευση αιφνιδίασε τον ιατρικό κόσμο. Το βέβαιο είναι, ότι η ανακοίνωση αυτή δεν άρεσε καθόλου στους ιδιώτες γιατρούς. Αρκετοί εκφράστηκαν δημοσίως και ευθαρσώς κατά του συγκεκριμένου μέτρου, για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως, ο Ξενοφών Κροκίδης, διευθυντής εκ των Παθολογικών Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ο οποίος με την ευγένεια που τον διακρίνει στις τοποθετήσεις του, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «γονατογράφημα».

-Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σχολίασε πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Αύξησε, είπε, τον αριθμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) στις 1.300 και προκήρυξε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ωστόσο, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί το Ε.Σ.Υ., εκτός από γερασμένο, δεν είναι ελκυστικό! Γιατί, άραγε, υπάρχει απροθυμία από τους υγειονομικούς και ιδιαίτερα τους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας;

-Την απάντηση δίνει στον βουλευτή Καβάλας ο Χάρης Στάμος, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έγραψε στο διαδίκτυο τα εξής: «Πιο αποκαλυπτική ομολογία αποτυχίας στην διαχείριση της πανδημίας, δεν μπορούσε να υπάρξει! Καλούνε τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, να «συνδράμουν» το Ε.Σ.Υ., με μισθό 2.000 ευρώ τον μήνα ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ και ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ, καθώς και (αν θέλουν οι φίλτατοι συνάδελφοι) να εφημερεύουν 5-6 φορές τον μήνα με 250 ευρώ την ΕΦΗΜΕΡΙΑ, με παράλληλη διατήρηση του ιατρείου τους. Αντίστοιχα, ο συνάδελφος γιατρός του Ε.Σ.Υ. (που ένα να δει άσπρη μέρα εδώ και δύο χρόνια), διακονεί την ιατρική στο δημόσιο νοσοκομείο, με 1.250 ευρώ τον μήνα (ο Β΄ επιμελητής) και 1.500 ευρώ τον μήνα (ο Α΄ επιμελητής), τα οποία φορολογούνται με 30%-40%, καθώς και εκτελώντας 7 έως 15 εφημερίες τον μήνα, με πληρωτέες μόνο τις 7 (πλαφόν) με κοστολόγιο 70-80 ευρώ την εφημερία, οι οποίες φορολογούνται με 40%. Οι υπόλοιπες εφημερίες από τον Ε.Σ.Υ.τη, αν πληρωθούν σε κανένα έτος». Και καταλήγει: «Αν αυτό δεν λέγεται κατάμουτρο φτύσιμο, πέστε μου εσείς πώς να το ονοματίσω. Ο έρμος ο Ε.Σ.Υ.της μπήκε στο Ε.Σ.Υ. με κρίση και αξιολόγηση (τρομάρα μας) και μη μου πει κανείς: «Γιατί ο Ε.Σ.Υ.της δεν φεύγει να ιδιωτεύσει», γιατί υπάρχουν πολλές πειστικές απαντήσεις. Μία από τις πολλές είναι, γιατί πολλοί από εμάς, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έμποροι, αλλά γιατροί»!

-Η κυβέρνηση κατάφερε, λοιπόν, να αποδιοργανώσει το Ε.Σ.Υ. και να σπείρει τον διχασμό στους υγειονομικούς! Θα έπρεπε, ωστόσο, οι υγειονομικοί να είναι προετοιμασμένοι για μία τέτοια απόφαση. Διότι, ο πολιτικός όταν βρίσκεται στριμωγμένος, γίνεται κυνικός και αδίστακτος. Οι υγειονομικοί κράτησαν όρθιο το Ε.Σ.Υ. στους πρώτους, πολύ κρίσιμους, μήνες της πανδημίας και «έβαλαν πλάτη» για να κάνουν οι κυβερνώντες την προπαγάνδα τους. Όταν έπαψαν να είναι «χρήσιμοι» στο σύστημα της εξουσίας, έγιναν εχθροί του συστήματος και διαχωρίστηκαν σε Ε.Σ.Υ.τες και ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ