Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, είχε την εντύπωση πως όποια εισήγηση κάνει στο δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνεται με «συνοπτική διαδικασία». Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτό ίσχυε την περίοδο του «Καλλικράτη», που η δημοτική Αρχή είχε την πλειοψηφία των εδρών και μπορούσε, έστω και με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, να «περάσει» οποιαδήποτε εισήγηση. Την περίοδο του «Κλεισθένη», ωστόσο, η ισορροπία στο δημοτικό συμβούλιο είναι διαφορετική. Η παράταξη της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος, έχει μόνο εννέα από τις 41 έδρες και χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον μιας από τις υπόλοιπες παρατάξεις, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Σε ένα ακόμα “crash test”, για την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών, η δημοτική Αρχή, δεν κατάφερε να πείσει τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην της «Συμπαράταξης Πολιτών», να εγκρίνουν τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην 5η πρόσκληση του έργου Urban Innovative Actions. Η πρόταση που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019, τρεις ημέρες πριν τελειώσει η προθεσμία υποβολής της, θεωρήθηκε ελλιπής από την μεγαλύτερη μερίδα των παρατάξεων της λεγόμενης «αντιπολίτευσης», ενώ η παρουσίαση που έκαναν οι ειδικές συνεργάτιδες του δημάρχου, δεν βοήθησαν στην ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Έτσι, ο Θ. Μουριάδης προσκάλεσε τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, περιλαμβανομένων κι εκείνων που ανέλαβαν «εργολαβικά» την κριτική εναντίον του, προκειμένου να εξηγήσει στους δημότες γιατί «χάθηκε η ευκαιρία» για τον Δήμο Καβάλας. «Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν διάφορα και έγινε λασπολογία για την πρόταση του Δήμου. Είπαν ότι θα δώσω λεφτά στους φίλους μου κι άλλα τέτοια παλαιοκομματικά. Δεν με πτοούν. Η πλειοψηφία των δημοτών, άλλωστε, έχει καταδικάσει τα άτομα αυτά, με τα οποία δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά. Έχω μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη, γιατί δεν φαντάστηκα πως θα δοθεί αυτή η διάσταση. Στο εξής, θα γίνεται ενημέρωση για οτιδήποτε αφορά τον Δήμο και τις παρεμβάσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα για την παλιά πόλη, θα τις εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α.».

Ο δήμαρχος άφησε αιχμή, για την έλλειψη οργάνωσης του Δήμου Καβάλας τα προηγούμενα πέντε έτη στην προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων σχολιάζοντας ότι: «περί άλλων τύρβαζαν στον Δήμο, όταν έβγαιναν οι προσκλήσεις», ενώ άσκηση κριτική και για την απουσία μελετών.

Η αφορμή για την προετοιμασία της πρότασης στο επίμαχο έργο, ήταν τα συμπεράσματα της ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην «Παλιά Μουσική», από τον πολιτιστικό σύλλογο «το Κάστρο» και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας για την κατάσταση στην παλιά πόλη. Από τον Σεπτέμβριο, όταν «άνοιξε» η νέα πρόσκληση, συγκροτήθηκε το εταιρικό σχήμα και έγινε πλήθος συναντήσεων εργασίας, για τη διαμόρφωση της πρότασης με τίτλο: «Χερσόνησος Παναγίας: θελκτική και αειφόρα μέσω καινοτομικής ανάπτυξης». Το εταιρικό σχήμα απαρτιζόταν από έντεκα εταίρους, με επικεφαλής τον Δήμο Καβάλας. Η πρόταση θα υποβαλλόταν στον άξονα «πολιτιστική κληρονομιά», με περιοχή παρέμβασης την παλιά πόλη και την πολεοδομική ενότητα του Αγίου Νικολάου και είχε τέσσερις βασικούς πυλώνες: 1) τη συλλογική μνήμη, 2) τη χωρική διάσταση (αναπλάσεις), 3) την εκπαίδευση-κατάρτιση, 4) την επιχειρηματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης ήταν τρία έτη. Το έργο θα συγχρηματοδοτούνταν κατά 80% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 20% από τον Δήμο Καβάλας.

«Μιλήσαμε με αξιολογητές και είπαν ότι, η πρόταση του Δήμου Καβάλας είχε πολλές πιθανότητες να εγκριθεί. Δεν θα παραιτηθούμε από το έργο», δήλωσε η Ιώ Χατζηβαρύτη, που μαζί με την Έλενα Σαμουρκασίδου, είχαν τον τεχνικό συντονισμό για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ