Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, στην παλιά πόλη της Καβάλας, «έπεσε η αυλαία» του εξαήμερου κομματιού του Cosmopolis festival 2024, το οποίο περιλάμβανε χορό, μουσική, κινηματογράφο, εργαστήρια, δράσεις για μικρούς και μεγαλύτερους στην ηλικία. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου: «Πλήθος κόσμου πλημμύρισε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου, τον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης. Η συμμετοχή των φίλων του φεστιβάλ σε όλες τις παράλληλες δράσεις ήταν ιδιαίτερα δυναμική, δίνοντας έναν ξεχωριστό παλμό στην χερσόνησο της Παναγίας. Την αυλαία του φετινού CosmoWorld έριξαν οι απίθανες Las Karamba, με πλήθος κόσμου να αποθεώνει τα μέλη του συγκροτήματος καθ’ όλη την διάρκεια της συναυλίας. Tο πολυπολιτισμικό συγκρότημα, που αποτελείται από μέλη από την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Καταλονία, την Γαλλία και την Αργεντινή, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που συνδύαζε παραδοσιακά στιλ, όπως το cha-cha-cha και η salsa με επιρροές από την ραπ, την soul και pop μουσική, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα. Το κοινό έγινε ένα με το συγκρότημα κατά την διάρκεια του show και ταξίδεψε μαζί του μέσα από τα χορευτικά τραγούδια και τις απολαυστικές μελωδίες από την Λατινική Αμερική. Η πλατεία Μοχάμετ Άλη ήταν γεμάτη μετά την συναυλία και παρέμεινε γεμάτη.

Στο πλαίσιο της ενότητας CosmoKids, οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Δημιουργώντας στον κόσμο», το οποίο προετοίμασε, συντόνισε και υλοποίησε η Τζέλλα Καράλη, με μεγάλη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου ήταν εμπνευσμένες από τις φιλοξενούμενες χώρες, την όμορφη πόλη της Καβάλας και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα από παιχνίδια, χειροτεχνίες και διαδραστικές δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, να ανακαλύψουν την ιστορία της Καβάλας και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του Cosmokids, ακολούθησε για άλλη μια ημέρα, η γιορτή του animation στην αυλή του 5ου Γυμνασίου. Η ομάδα του Thessaloniki Animation Festival, που φέτος γιορτάζει τα δέκατα του γενέθλια, παρουσίασε βραβευμένες animation ταινίες για παιδιά και ενήλικες από την Ελλάδα και τον κόσμο, σε ένα επετειακό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για το Cosmopolis festival 2024.

Η σκηνή χορού του φεστιβάλ ήταν γεμάτη χορευτές και όχι μόνο, που ενθουσίασαν το κοινό και μαγνήτισαν τα βλέμματα των παρευρισκόμενων σε μία ξέφρενη γιορτή που στήθηκε στην αρχή της Παναγίας. Η ενότητα CosmoDances φιλοξένησε για πρώτη φορά τον Χάρη Παλτόγλου και την ομάδα ξιφασκίας, ενώ στην συνέχεια εμφανίστηκαν η Kavalatino-Salsa και η ομάδα του Step Up.

Στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου διασκεδαστές του δρόμου έστησαν ένα υπαίθριο πάρτι με το κοινό. Η ομάδα κρουστών του Δήμου Παύλου Μελά, Turukutu, «ταρακούνησε» και διασκέδασε τους φίλους και τις φίλες του φεστιβάλ, με το εντυπωσιακό show που παρουσίασε ανηφορίζοντας την οδό μέχρι και την κεντρική σκηνή, όπου παρουσίασε ένα μοναδικό show ειδικά σχεδιασμένο για να «προλογίσει» την συναυλία των Las Karamba.

Η υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές έδωσε το δικό της στίγμα και απογείωσε την φεστιβαλική εμπειρία των επισκεπτών με ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα, ενώ οι καντίνες του Street Food κλήθηκαν να χορτάσουν και ξεδιψάσουν τους φίλους του Cosmopolis, κάτι το οποίο κατάφεραν και με το παραπάνω!

Στην αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου, στον φάρο της Παναγίας, ολοκληρώθηκαν τα CosmoWorkshops, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του φεστιβάλ. Έλαβε χώρα, για τρίτη ημέρα, το υπαίθριο δημιουργικό εργαστήρι τέχνης για την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, εμπνευσμένων από το καλοκαίρι, υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της Καλλιόπης Μπιζιάνα (δαχτυλίδι). Ομοίως, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το εργαστήρι κεραμικής από την Στέλλα Ρόκκου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την τέχνη της κεραμικής, να δημιουργήσουν προσωπικά έργα και να εκφράσουν την φαντασία τους μέσα από την δημιουργία χειροποίητων κεραμικών.

Τέλος, το θερινό σινεμά CosmoCinema στην αυλή της Παλιάς Μουσικής, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, είχε sold-out προβάλλοντας την μνημειώδη ταινία του Αμερικάνου Jim Jarmusch «Καφές και τσιγάρα» (Coffee and Cigarettes)».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ