-«Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, είναι το «άρμα» που «σέρνει» όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς έχει το υψηλότερο Α.Ε.Π., λόγω και της Θάσου και της μεγάλης τουριστικής κίνησης που έχει το καλοκαίρι». Η δήλωση αυτή ανήκει στον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη και δεν είναι μόνο μία παραδοχή, αλλά η πραγματικότητα! Στα προηγούμενα πέντε έτη, δεν ακούσαμε, ούτε διαβάσαμε, μία ανάλογη δήλωση από τον Χρήστο Μέτιο.

-Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου, είναι από τις φτωχότερες στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.). Αντιλαμβάνεστε σε πόσο χειρότερη θέση θα βρισκόταν, αν η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υπαγόταν διοικητικά, για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Αντιλαμβάνεστε, επίσης, σε ποια θέση θα βρισκόταν μία Περιφέρεια Θράκης, μόνο με τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, στην κατάταξη με κριτήριο το Α.Ε.Π. Θα «συναγωνιζόταν» για την θέση της «ουραγού», με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου!

-Παρά την πολυετή συρρίκνωση που υπέστη η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η οποία συνεχίζεται, εξακολουθεί να έχει πρωτεύουσα σημασία για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Είναι το άρμα που σέρνει όλη την Περιφέρεια», τόνισε ο Χρ. Τοψίδης, ο οποίος κατάγεται από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων στην Περιφέρεια. Αναρωτιόμαστε ποια θέση θα κατείχε, σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αν η Καβάλα ήταν η διοικητική έδρα και απολάμβανε όλα τα προνόμια που δόθηκαν στην Κομοτηνή, πρωτίστως και την υπόλοιπη Θράκη. Αν ήταν, για παράδειγμα, έδρα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, το οποίο θα κάλυπτε γεωγραφικά την περιοχή από την Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα.

-Προλάβαμε να ζήσουμε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο είχε την έδρα στην Καβάλα και τμήματα στην Δράμα και το Διδυμότειχο. Τολμάμε να πούμε, ότι το έτος 2019, που έγινε η απορρόφηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, οι πρώτοι που αισθάνθηκαν ικανοποίηση και ανακούφιση, ήταν οι πολιτικοί παράγοντες της Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο! Και ο λόγος είναι απλός, γιατί με την κατάργηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «άνοιξε ο δρόμος», για την πλήρη κυριαρχία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου σε όλη την Περιφέρεια!

-Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είτε με την ονομασία Τ.Ε.Ι. Καβάλας, είτε με την ονομασία Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήταν σοβαρό εμπόδιο, για να επικρατήσει το Δ.Π.Θ. στην Περιφέρεια. Δεν επρόκειτο ποτέ να υπαχθεί το Τ.Ε.Ι. στο Δ.Π.Θ., όπως έγινε το 2019 με την ίδρυση του νέου ΔΙ.ΠΑ.Ε. Άλλωστε, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων, δεν κατέληγαν σε συμφωνία. Τελικά, η απορρόφηση της Καβάλας, αλλά και της Δράμας, που ήταν οι βασικοί πυλώνες του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από το Δ.Π.Θ. θα γίνει, εάν γίνει, με πλάγιο τρόπο! Με την απόσχιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και την ένταξη τους στο Δ.Π.Θ. Με κυβερνητική απόφαση και νόμο, λοιπόν, το Δ.Π.Θ. θα καταστεί «απόλυτος κυρίαρχος» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης!

-Το θλιβερό είναι, ότι το σχέδιο αυτό υλοποιείται με «δούρειο ίππο» ορισμένους καθηγητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και το πολιτικό προσωπικό της Καβάλας. Οι βουλευτές, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Αγγελική Δεληκάρη, δήλωσαν υποταγή από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και δεν είχαν το πολιτικό σθένος και το ανάστημα, να εξηγήσουν στους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, γιατί «έβαλαν πλάτη» να υλοποιηθεί η ηγεμονία του Δ.Π.Θ. Τελικά, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, είναι το άρμα που σέρνει όλη την Περιφέρεια, ή ο «κομπάρσος» που σύρεται από το πολιτικό λόμπι της Κομοτηνής;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ