-Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί υποτιμούν τον «λαϊκό πολιτισμό» και τον ταυτίζουν με την «υποκουλτούρα» και το φολκλόρ. Δεν καταλαβαίνω, επίσης, γιατί μερικοί θεωρούν τους παραδοσιακούς χορούς και τα λαϊκά γλέντια ως κατώτερα πολιτιστικά προϊόντα. Το θέαμα που διασκεδάζει τον λαό, δηλαδή την ευρεία μάζα της κοινωνίας, χρειάζεται τον σεβασμό των καλλιτεχνών, των αιρετών και όσων «παράγουν» πολιτισμό. Πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς εκείνοι και εκείνες, που παράγουν πολιτισμό για τους πολλούς και όχι για συγκεκριμένες ομάδες κοινού.
-Το Cosmopolis ήταν ένα πολιτιστικό προϊόν, το οποίο απευθυνόταν στον λαό. Είχε στόχο, καταρχάς, να αναδείξει το πιο τουριστικό μέρος της Καβάλας, την παλιά πόλη, που είναι η «αιχμή του δόρατος» για την προσέλκυση επισκεπτών.
-Είχε στόχο, ακόμα, να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ της πόλης μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, γιατί το φεστιβάλ Φιλίππων έχει επίκεντρο το αρχαίο θέατρο, διεξάγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και έχει άλλο χαρακτήρα.
-Κυρίως, όμως, το Cosmopolis είχε στόχο να κάνει την Καβάλα τόπο συνάντησης εκπροσώπων χωρών και λαών απ’ όλο τον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στους Καβαλιώτες και στους επισκέπτες της πόλης, να γνωρίσουν τον παραδοσιακό πολιτισμό των χωρών που συμμετέχουν. Οι χοροί των χορευτικών συγκροτημάτων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, των «Ζουλού» όπως είπε ο Θίοντορ υποτιμητικά στην αρχή της θητείας του, έδωσαν μία εντυπωσιακή διάσταση στην γιορτή των πολιτισμών και το κομμάτι αυτό του φεστιβάλ αγαπήθηκε από τους Καβαλιώτες και τους ξένους επισκέπτες, γιατί έδινε ξεχωριστό χρώμα και διασκέδαση στο κοινό.
-Εκτός από τον χορό, υπήρχε η μουσική, η κουζίνα, ο κινηματογράφος και τα περίπτερα των χωρών στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου, η οποία κατακλυζόταν από κόσμο το τετραήμερο του φεστιβάλ. Το Cosmopolis προ πανδημίας του covid-19, επομένως, είχε την δική του ταυτότητα. Δεν ακροβατούσε μεταξύ του φολκλόρ και του wannabe ethnic (δήθεν έθνικ). Ήταν ένα καθαρά λαϊκό θέαμα, μία καλοκαιρινή γιορτή και συνάντηση διαφορετικών κουλτούρων. Και άρεσε στους πολλούς, που είναι υπεραρκετό!
-Εκείνοι που προσπαθούν να το κατατάξουν σε συγκεκριμένη κατηγορία, να το περιχαρακώσουν, θα δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο και κρίση ταυτότητας στον θεσμό.