Σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και στην παραγωγή, σημείωσε το 2018 η Energean Oil and Gas, η οποία προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι βασικές επιχειρησιακές και οικονομικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρήσης 2018 ήταν οι ακόλουθες:

Αυξήθηκαν στα 347 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα και στα 58 εκατ. βαρέλια τα δυνητικά (2C) αποθέματα, με τη συνδυαστική αύξηση να φτάνει το 35% σε σχέση με το 2017.

Αυξήθηκε στα 4.053 βαρέλια ημερησίως, ήτοι κατά 45% σε σχέση με το 2017, η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο Καβάλας.

Η εταιρεία πέτυχε μία σειρά από ορόσημα στην πορεία της προς την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα:

Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του project με την άντληση 460 εκατ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και με την υπογραφή δανειακής σύμβαση ύψους 1,275 δις δολαρίων με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους πέρσι τον Μάρτιο.

Τον ίδιο μήνα, λήφθηκε η τελική επενδυτική απόφαση, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς.

Άρχισε η κατασκευή του FPSO “Energean Power” στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Τον Φεβρουάριο άρχισε το γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις. Η γεώτρηση στο βόρειο Καρίς άρχισε στις 15 Μαρτίου.

-Η Energean διασφάλισε την πώληση 4,6 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με την υπογραφή συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ.

-Άρχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, με την έναρξη των γεωτρήσεων και την έναρξη κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα.

-Μειώθηκε κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι, το κόστος παραγωγής.

-Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου. Άρχισαν και ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ και το Μαυροβούνιο, ενώ άρχισε η σεισμική έρευνα στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.

-Η μετοχή της εταιρείας εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 250) και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 35).

O Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean,έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Στη διάρκεια του 2018, επιτύχαμε ουσιαστική πρόοδο στο μεγάλο project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ και παραμείναμε εντός στόχου, για την έναρξη παραγωγής αερίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συνεχίζουμε εστιασμένοι στην υλοποίηση του project και, μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική μας επικεντρώνεται τόσο στην περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων, όσο και στη συμβολαιοποίηση της δυναμικότητας του FPSO που παραμένει διαθέσιμη, εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν πρόσθετη σημαντική αξία για όλους τους μετόχους, αλλά και για τα ενδιαφερόμενα για τις δραστηριότητες της Energean μέρη. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε ευκαιρίες που δημιουργούν αξία στη Μεσόγειο και προσδοκούμε σε επανάληψη της ανάπτυξης που επιτύχαμε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της Energean».

Οι προοπτικές

-Θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα στη γεώτρηση στο βόρειο Καρίς.

-Έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των τριών γεωτρήσεων ανάπτυξης στην κύρια δομή του Καρίς, συμπεριλαμβανομένης και μιας ερευνητικής διάστασης.

-To κύτος του FPSO “Energean Power” θα ταξιδέψει από την Κίνα στη Σιγκαπούρη για την εγκατάσταση των εξάλων.

-Θα διατηρηθεί η στρατηγική της διασφάλισης πρόσθετων αποθεμάτων και της συμβολαιοποίησης της διαθέσιμης δυναμικότητας του FPSO.

-Η πρόβλεψη για τη μέση παραγωγή του 2019 διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την προηγούμενη, στις 5.000-5.500 βαρέλια ημερησίως, λόγω της καθυστέρησης που καταγράφηκε στην ολοκλήρωση της οριζόντιας γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον.

-Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον. H οριζόντια γεώτρηση αναμένεται να δοθεί στην παραγωγή μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ συνεχίζονται τόσο οι προγεωτρητικές εργασίες για τις κάθετες γεωτρήσεις, όσο και η κατασκευή της εξέδρας Λάμδα.

-Θα γνωστοποιηθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ, στο Μαυροβούνιο και στα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ