• Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Νομού Καβάλας, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του, αν και αρχικά δήλωσε χαρούμενος, για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η διαπραγμάτευση μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ελλάδας, των Σκοπίων και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), για την ονομασία του γειτονικού κράτους.
  • Αν και η Νέα Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο βουλευτής Καβάλας είναι σίγουρος, ότι η επίλυση του ζητήματος θα ήταν εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και θα χαρεί, όπως είπε, να μην καταλήξει σε συμφωνία η διαπραγμάτευση.
  • Αυτό σημαίνει κατά την άποψη μας, εφόσον επαληθευτεί ο βουλευτής, ότι το ακανθώδες πρόβλημα θα παραμείνει και η Ελλάδα θα το βρει μπροστά της πάλι. Να είστε σίγουροι, συμπολίτες, ότι αν σήμερα βρισκόταν στη θέση του έλληνα υπουργού των εξωτερικών υποθέσεων, Νίκου Κοτζιά, ένας υπουργός κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα ακολουθούσε την ίδια (αμυντική) τακτική στη διαπραγμάτευση. Ίσως να είχε συμφωνήσει ήδη σε μία λύση εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα.
  • Ο λόγος είναι απλός. Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι προκαθορισμένη από τρίτους και όχι από τις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, την Ελλάδα και τα Σκόπια. Εάν οι δύο αυτές πλευρές προσέρχονταν στο διάλογο, χωρίς διαμεσολαβητή, είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά θα είχε επιβάλλει τη θέληση της στο αδύναμο κρατίδιο των Σκοπίων και το ζήτημα θα λυνόταν αμέσως. Στη διαπραγμάτευση που γίνεται, όμως, η Ελλάδα έχει απέναντι ένα πολύ πιο ισχυρό παράγοντα και όχι τους Σκοπιανούς. Ο παράγων αυτός επιθυμεί να ασκήσει την επιρροή του στην περιοχή των Βαλκανίων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του και χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης (προς την Ελλάδα) το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων.
  • Η άποψη μας είναι, ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να απαιτήσει να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά χωρίς μεσολαβητές, που βάζουν προαπαιτούμενα (κι εδώ) και ενισχύουν την αδιαλλαξία των Σκοπιανών. Ακόμα κι αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις στις δύο χώρες, με το υπάρχον καθεστώς στη διαπραγμάτευση, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο διηνεκές!
  • Περνώντας μπροστά από ένα σχολείο της Καβάλας, βρήκαμε σκορπισμένα στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο φύλλα χαρτιού. Πλησιάζοντας, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για σελίδες σχολικού εγχειρίδιου. Το απαράδεκτο φαινόμενο μερικοί μαθητές να σκίζουν, ή να καίνε τα σχολικά εγχειρίδια (βιβλία) στη λήξη της σχολικής περιόδου συνεχίζεται.
  • Δεν είναι μόνο η ρύπανση που προκαλούν στην πόλη, αλλά και η έλλειψη σεβασμού προς τη δημόσια περιουσία και την εκπαίδευση. Συγχρόνως, αποτελεί «ομολογία» της αποτυχίας των οικογενειών και των εκπαιδευτικών στη διαπαιδαγώγηση κάποιων παιδιών και εφήβων, που εκφράζουν με λανθασμένο τρόπο την αντίδραση τους, πιθανόν, στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόκειται για θλιβερό φαινόμενο, που πρέπει να σταματήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ