Πριν από (αρκετό) καιρό, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Καβάλας, Γιώργος Φιλόσογλου, είχε δηλώσει ότι η δημοτική αρχή αναζητεί ένα χώρο για την κατασκευή προπονητηρίου, το οποίο θα προσφέρει μία ακόμα λύση στην κάλυψη των αναγκών των τοπικών σωματείων πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι της χώρας, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Δήμος Δράμας, χρησιμοποίησαν ως λύση τα λεγόμενα «γήπεδα μπαλόνια». Από το διαδίκτυο μεταφέρουμε το εξής ρεπορτάζ: «Μία εναλλακτική ιδέα, για τη δημιουργία αθλητικών χώρων, προχωράει ο Δήμος μας. Σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει μία λύση χαμηλού κόστους, αλλά αποδοτική σε λειτουργία. Πρόκειται για τα λεγόμενα «γήπεδα μπαλόνια» που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις. Τα γήπεδα δεν επαρκούν, μπροστά στην επιθυμία μικρών και μεγάλων για αθλητισμό. Ιδιαίτερη άνθιση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μπάσκετ και το βόλεϊ, κοντά στη δεδομένη αγάπη των αγοριών για το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, γήπεδα αρκετά για να υποδεχτούν αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν. Ο Δήμος προσπαθεί να κατανείμει δίκαια τους χώρους του στους αθλητικούς συλλόγους για προπόνηση. Όμως, η «πίτα είναι μικρή» και όπως είναι φυσικό, είναι μικρό και το κομμάτι που αντιστοιχεί σε κάθε έναν. Έτσι, οι διοικούντες τους συλλόγους καιροφυλακτούν, προκειμένου να «αγκαζάρουν» κάποιο γήπεδο για λίγη ώρα προπόνησης, ενώ δεν λείπουν οι τριβές και οι γκρίνιες.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ανάγκες των συλλόγων. Οι δημότες που πληρώνουν για την κατασκευή και συντήρηση αθλητικών χώρων, δεν βρίσκουν, σχεδόν ποτέ, διαθέσιμο ένα γήπεδο για να αθληθούν, ή να παίξουν με φίλους τους».

Ένα άλλο ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: «Στην κατασκευή δύο «γηπέδων μπαλονιών» προσανατολίζεται ο Δήμος Ρεθύμνου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του οποίου φαίνεται να καταλήγουν στη συγκεκριμένη επιλογή, για να διευθετηθούν δύο σημαντικές εκκρεμότητες, που αφορούν στην προπόνηση των αθλητών των τοπικών ομάδων μπάσκετ και ενόργανης γυμναστικής. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρων προπόνησης της νεολαίας της πόλης», δήλωσε ο αρμοδιος αντιδήμαρχος, για να τονίσει ότι: «με τα γήπεδα αυτά, όχι μόνο οι δύο αυτές ομάδες, αλλά και όλες οι άλλες, θα έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης χειμερινών εγκαταστάσεων άθλησης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι: «δεν έχουμε λάβει τις τελικές μας αποφάσεις, ωστόσο διερευνούμε τα κόστη και τις δυνατότητες που έχουμε να προβούμε σε αυτά τα έργα, ενώ παράλληλα θα δούμε και τη λειτουργία ενός τέτοιου γηπέδου που ήδη κατασκευάστηκε στη Δράμα, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε την επιλογή μας. Πάντως, ένα από τα πολλά θετικά ενός τέτοιου γηπέδου, είναι ότι καθίσταται εύκολο να μεταφερθεί σε ένα άλλο χώρο, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Είναι, δηλαδή, μετακινούμενες υποδομές, εφόσον χρειαστεί, ή βρεθεί κάποιος πιο κατάλληλος χώρος».

Τα «γήπεδα μπαλόνια» ονομάζονται έτσι, διότι η στέγαση της αθλητικής υποδομής γίνεται από κατασκευή που υποστηρίζεται από αέρα και δεν έχει κανένα ιστό στήριξης. Το κύριο υλικό κατασκευής είναι μεμβράνη, που έχει ένα φοβερό πλεονέκτημα, την εξοικονόμηση χώρου και απαιτεί μόνο την εργασία τοποθέτησης, καθώς δεν χρειάζεται καμία προεργασία, ή κάποιο περιμετρικό τοιχίο για την συγκράτηση της κατασκευής.

Τέτοιου είδους κατασκευές χρησιμοποιούνται για την κάλυψη υπαίθριων εκδηλώσεων, εστιατορίων, κτήματα με παγόδες, υπαίθρια προσωρινά μαγαζιά, σε διάφορες διοργανώσεις, συναυλίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες και για κάλυψη εξωτερικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα μίνι-ποδοσφαίρου, βόλεϊ, beach volleyball, beach soccer, παγοδρόμια και άλλες αντίστοιχες υποδομές.

Το γήπεδο μπαλόνι στη Δράμα (φωτογραφία) κατασκευάστηκε δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης», με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους και δύο γήπεδα beachvolleyball στον περιβάλλοντα χώρο. Διαθέτει δύο γήπεδα αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίρισης-πετοσφαίρισης) τοποθετημένα κατά πλάτος του αγωνιστικού χώρου, τα οποία χωρίζονται με κουρτίνα. Το έργο κατασκευάστηκε μέσω Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κόστισε 550.000 ευρώ.

Εμείς προτείνουμε στη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας να «σκεπάσει» με «μπαλόνι» το παλιό κολυμβητήριο στο πάρκο Φαλήρου και να δημιουργήσει εκεί το «Φιλίππειο» αθλητικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί ως προπονητήριο τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι θα φιλοξενεί τα αθλήματα παραλίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ή ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ. ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΙ ΡΗΜΑΞΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ; ΕΧΕΙΣ ΔΥΟ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ; ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙΑ Ή ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ