- Σύμφωνα με την Τοπική Οργάνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Προοδευτική Συμμαχία), η πόλη της Καβάλας πρέπει να «πανηγυρίζει», διότι μέσω της μετάλλαξης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, εξασφάλισε μερικές «πανεπιστημιακές» σχολές. Εμείς, πάντως, δεν πανηγυρίζουμε, γιατί αναβαθμίστηκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και καταργήθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι, άραγε, λόγος για πανηγυρισμό, ότι η Καβάλα έγινε παράρτημα ενός ανυπόληπτου πανεπιστημιακού ιδρύματος, τα προηγούμενα έτη, ενώ έχασε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με περιφερειακό χαρακτήρα;
- Κι αν το δούμε και από εθνικής απόψεως, καταργήθηκαν δύο ιδρύματα που είχαν στην ονομασία τους τον (γεωγραφικό) όρο «Μακεδονία», τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα Σέρρες) και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (έδρα Καβάλα), για να ενισχυθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να μετονομαστεί, αφού προήλθε από συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, είτε Διεθνές Πανεπιστήμιο Βορείου Ελλάδας, είτε Διεθνές Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης, αφού η έδρα του είναι στη Θεσσαλονίκη. Η κατάργηση των δύο Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προφανώς, είναι στα οφέλη της Ελλάδας από τη «συμφωνία των Πρεσπών». Και μία έμπρακτη κίνηση της ελληνικής πλευράς, ότι δεν έχει αλυτρωτική βλέψη προς το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων.
- Διαμαρτύρεται η Τοπική Οργάνωση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Προοδευτική Συμμαχία) και καλεί τους Καβαλιώτες να κάνουν το ίδιο, γιατί η κυβέρνηση, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, θα καταργήσει 48 περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Γεωλογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παλιότερα, η τακτική των πολιτικών ήταν, να ιδρύουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε πόλη και Νομό. Με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (σ.σ. και της «ουράς» των Ανεξάρτητων Ελλήνων) η τακτική άλλαξε. Περάσαμε στις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και στη δημιουργία σχολών και τμημάτων διάσπαρτων σε πόλεις.
- Πράγματι, το αίτημα της Καβάλας, για την ίδρυση πανεπιστημίου, ή πανεπιστημιακής σχολής, είναι παλιό και διαχρονικό. Εμείς θα πανηγυρίζαμε, εάν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γινόταν, για παράδειγμα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ή αν η έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας μεταφερόταν από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα. Οι «σύντροφοι» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαμαρτύρονται, γιατί τα περισσότερα από τα 48 πανεπιστημιακά τμήματα που θα καταργηθούν βρίσκονται στην περιφέρεια. Δεν τους ενοχλεί ότι, η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα τριών μεγάλων πανεπιστημίων (Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, ΔΙ.ΠΑ.Ε.); Αφού θέλουν να ενισχυθεί η περιφέρεια, γιατί δεν αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα, ώστε να αισθανθούν οι Καβαλιώτες τη σημασία ενός μεγάλου, διεθνούς πανεπιστημιακού φορέα.
- Ευχόμαστε η σημερινή κυβέρνηση να πάρει αυτή τη γενναία απόφαση και να δείξει, ότι υπολογίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετά τη Θεσσαλονίκη, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Να μη καταργηθεί, αλλά να μεταφερθεί στην Καβάλα και να ονομαστεί Διεθνές...
Θυμίζω πως υπάρχει ελληνικό πανεπιστήμιο με τον τιτλο Παν. Μακεδονίας.
Όλα τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ παίρνοντας το κατώφλι της συγχώνευσης.
Γιατί η έδρα του ΔΙΠΑΕ να μην είναι στη Θεσσαλονίκη, ούτε στις Σέρρες αλλά στην Καβάλα;
Τέλος, από πότε η Καβάλα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία;
Η πρόταση είναι: Διεθνές Πανεπιστήμιο Βορείου Ελλάδας, ή Διεθνές Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά δεν “καιγόμαστε” εάν παραμείνει Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, αφού σας ενοχλεί. Ούτε έχουμε καημό να αλλάξει η έδρα του ιδρύματος. Απλά, κάναμε μία επισήμανση, όσον αφορά τη διαμαρτυρία για την κατάργηση των 48 περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων. Τέλος, ποια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Μακεδονία, μετά τη “νύμφη του Θερμαϊκού”;
Η πόλη των Σερρών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της Μακεδονίας.
Όσον αφορά την έκταση ο νομός Σερρών είναι μεγαλύτερος και από τον νομό Θεσσαλονίκης.
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1)
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1)
Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού το 2011, η πόλη των Σερρών έχει 4.000 κατοίκους περισσότερους, αλλά πέρασαν οκτώ έτη κι έγιναν σημαντικές μεταβολές και πληθυσμιακές και διοικητικές. Όμως, εσάς απασχολεί, από το άρθρο, ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό, ή ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός στην Μακεδονία; Για εμάς, η Καβάλα είναι η πιο σημαντική πόλη στην Μακεδονία μετά τη Θεσσαλονίκη.