-Ο Θίοντορ έχει μεγάλη «πρεμούρα» με την ενεργειακή κοινότητα και το φωτοβολταϊκό πάρκο που θέλει να κατασκευάσει στα ορεινά του Δήμου Καβάλας (στο αγρόκτημα Λιμνιάς). Συναντήθηκε, είπε, με στέλεχος του Α.Δ.Μ.Η.Ε. (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του είπε πως το έργο ΘΑ εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Όχι όλο το έργο, αλλά ένα μέρος, όπως είχε πει παλιότερα ο Θίοντορ.
-Στους τέσσερις μήνες, μέχρι να εγκριθούν οι όροι σύνδεσης, θα αναζητήσει χρηματοδότηση για το έργο. Το 2021, αν θυμάμαι σωστά, ανακοινώθηκε, πρώτη φορά, ο στόχος της ίδρυσης «ενεργειακής κοινότητας», με την συμμετοχή: του Δήμου Καβάλας, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», του Νομικού Προσώπου «Δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη και προσχολική αγωγή» και των ενιαίων σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Σήμερα, Φεβρουάριο 2025, δεν υφίστανται οι τρεις από τους έξι εταίρους, δηλαδή το 30% του αρχικού κεφαλαίου, η κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια» και οι ενιαίες σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε αλλαγή στην μετοχική σύνθεση της «ενεργειακής κοινότητας», πρόκειται να γίνει;
-Επειδή στον πλανήτη συντελείται μία μεγάλη ανατροπή, όσον αφορά τον ενεργειακό χώρο, θα συμβουλέψω τον Θίοντορ να είναι (πολύ) συγκρατημένος με το ζήτημα της «ενεργειακής κοινότητας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι «θιασώτρια» της «πράσινης μετάβασης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), είναι (πολύ) πιθανό να κάνει «στροφή 180 μοιρών», μετά από την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.) από τον Donald Trump.
-Τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες και γενικά οι μονάδες Α.Π.Ε., δεν μπορούν να προσφέρουν ενεργειακή επάρκεια στις χώρες της Ευρώπης, ούτε στην Ελλάδα που έχει ήλιο και ανέμους την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου.
-Οι Δήμοι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν την εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.). Γιατί δεν συνεννοούνται οι δήμαρχοι, λέω εγώ, για να παράγουν, μέσω της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια, κάνοντας πράξη την λεγόμενη «κυκλική οικονομία»;
-Η Σουηδία, που έχει ελάχιστες μονάδες Α.Π.Ε., ανακυκλώνει το 99% των σκουπιδιών και μόλις το 1% καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επίσης, με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια», παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια.
-Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στην Σκανδιναβική χώρα, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια, με την χρήση αυτής της διαδικασίας.
-Υ.Γ. Γιατί, Θίοντορ καρντάσι, δεν δίνεις προτεραιότητα στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και στην παραγωγή (ηλεκτρικής) ενέργειας από τα σκουπίδια που πηγαίνουν για ταφή;