• Θα συμφωνήσουμε, απολύτως, με τον Θόδωρο Μουριάδη και την άποψη που εξέφρασε, ότι οι νέοι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι έφηβοι, μπορούν να ενημερωθούν, αν το επιθυμούν, για τις θέσεις των πολιτικών προσώπων, των κομμάτων, των συνδυασμών και των υποψηφίων στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Επομένως, δεν χρειάζεται να επισκέπτονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι τα σχολεία, για να απασχολούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Το σχολείο είναι χώρος εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες παίρνουν τη γνώση ως εφόδιο, για να «βγούνε» και να διεκδικήσουν μία θέση στην κοινωνία. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά και τους έφηβους να ασχολούνται με τα κοινά, αλλά δεν επιτρέπεται να τα και να τους καθοδηγούν πολιτικά.
  • Όποιος υποψήφιος θέλει να ακούσει τις απόψεις, τις αγωνίες και τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, είτε είναι μαθητές, είτε σπουδαστές, είτε εργαζόμενοι, μπορεί να διοργανώσει μία ανοιχτή συνάντηση σε κάποιο χώρο εκτός των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εργασιακών χώρων, για να γίνει μία «χαλαρή» και εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
  • Στη συνάντηση αυτή, μπορεί να γνωριστεί με τη νεολαία και να παρουσιάσει το πολιτικό του όραμα για τον Δήμο (στην προκειμένη περίπτωση). Σε μία τέτοια συνάντηση, θα προσέλθουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες. Διότι, πηγαίνοντας ο υποψήφιος σε ένα σχολείο και μπαίνοντας σε μία σχολική αίθουσα, θα βρει και μαθητές που δεν επιθυμούν να τον ακούσουν. Τι θα κάνει τότε; Θα μιλήσει μόνο στους μαθητές που ενδιαφέρονται και οι υπόλοιποι θα βγούνε εκτός της αίθουσας;
  • Πρέπει να καταλάβουν οι υποψήφιοι που χρησιμοποιούν την τακτική αυτή, ότι φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Συγχρόνως, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στο χώρο και στο (εκπαιδευτικό) έργο που γίνεται εκεί.
  • Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους, που θέλουν να ενημερωθούν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Σε μία συνάντηση, εκτός σχολικού ωραρίου, μπορούν να συζητήσουν με εκπαιδευτικούς και γονείς, που έχουν καλή ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, θα αποφευχθεί η αναστάτωση και η αντίδραση μερίδας γονέων, όπως έγινε σε πρόσφατη επίσκεψη υποψηφίου δημάρχου σε σχολική μονάδα του Δήμου Καβάλας.
  • Δεν είναι σωστό και ηθικό, κατά την άποψη μας, να επισκεφτεί ένα σχολείο η σημερινή δήμαρχος Καβάλας, ή κάποιος συνεργάτης της, για να προβάλουν, ως υποψήφιοι, το έργο της δημοτικής αρχής στον τομέα της εκπαίδευσης, μιλώντας στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Εξίσου, δεν είναι σωστό να κάνει αντιπολίτευση στη διοίκηση του Δήμου κάποιος άλλος υποψήφιος, έχοντας για ακροατήριο μαθητές, δασκάλους, ή καθηγητές.
  • Χρειάζεται, επομένως, μεγάλη προσοχή και σεβασμός προς την μαθητιώσα νεολαία απ’ όλους τους αιρετούς και υποψήφιους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ