– Οι σχεδόν ενενήντα χιλιάδες διανυκτερεύσεις το 2014 στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Αμοιρίδης, ίσως ήταν ένα συγκυριακό γεγονός.
– Ωστόσο, καταδεικνύει την ανάγκη να αυξηθούν οι κλίνες στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού Καβάλας και ιδιαίτερα στην πόλη της Καβάλας. Η ανάληψη διοργανώσεων που φέρνουν κόσμο στην πόλη, όπως αυτή του πανελληνίου πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού στις κατηγορίες παμπαίδων-παγκορασίδων τον ερχόμενο Ιούλιο, θα εκτοξεύσει τη ζήτηση από τους επισκέπτες.
– Είναι, επομένως, ευκαιρία να γίνουν επενδύσεις στο χώρο των τουριστικών καταλυμάτων τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να λησμονούμε, επίσης, τις ροές επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, που έχουν αυξητική τάση.
– Εάν η Καβάλα αποκτήσει περισσότερα και υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, είναι βέβαιο ότι θα δέχεται κάθε χρόνο μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα.
Θα πάψει, έτσι, να είναι ο «φτωχός συγγενής» της Θάσου, στην οποία κατασκευάζονται καινούργιες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που θα ανεβάσουν το επίπεδο του τουρισμού (ευχόμαστε η αύξηση του Φ.Π.Α. να μη γίνει τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή).
– Η Καβάλα είναι ένας ελκυστικός προορισμός, πιο ελκυστικός από τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα, ώστε να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει.
– Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/Θάσου, είναι η «αιχμή του δόρατος», για να τονωθεί το πολύ χαμηλό ποσοστό του 2 με 3 τοις εκατό, που κατέχει η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., συνολικά, στην τουριστική πίτα της Ελλάδας.
– Θεωρούμε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα «πρωτεία» της Καβάλας και της Θάσου. Ούτε η Στατιστική Υπηρεσία με τα στοιχεία που δημοσιεύει, τα οποία έδειξαν μία προσωρινή (και εικονική) πραγματικότητα, βάσει της οποίας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης.
– Δυστυχώς, αγαπητέ Μιχάλη Αμοιρίδη, την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αλλάξει κανείς. Η φυσική ομορφιά και ο τουρισμός, είναι τα τελευταία δυνατά «χαρτιά» της Καβάλας, αφού χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίες εξαιτίας της αποβιομηχάνισης, του κλεισίματος των βιοτεχνιών και της συγκέντρωσης όλων των σημαντικών δημόσιων Υπηρεσιών στην Κομοτηνή.
– Μακάρι όταν δινόντουσαν τα κίνητρα για να γίνουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη Θράκη, να δινόντουσαν κίνητρα στην Καβάλα και στη Θάσο, για να κατασκευαστούν ξενοδοχεία, μαρίνες, γήπεδα γκολφ κ.ά. τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ποιές διανυκτερεύσεις;; Όπως έγραψα αλλού από Αύγουστο 2012 με την επιχείρηση “Ασπίδα” του Δένδια για τα σύνορα (παράλληλα με την Ξένιος Δίας) στον Έβρο πήγε ολόκληρο εκστρατευτικό σώμα αστυνομικών και τα ξεμοδοχεία ήταν πλήρη. Αυτός ο αριθμός Αστυνομικών μειώθηκε νομίζω μετά το 15! Οπότε ας μας δώσει στοιχεια 2011, 2015 και φετινά…