– Η καθαριότητα είναι ανταποδοτική υπηρεσία, την οποία παρέχουν οι Δήμοι στους δημότες. Οι δημότες, δηλαδή, καταβάλλουν κάποιο τέλος, το οποίο χρησιμοποιούν οι Δήμοι για να παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
– Αυτό που μετράει, λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα και όχι με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα παρέχουν την υπηρεσία. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συρρίκνωσης του προσωπικού και των πόρων, οι Καλλικρατικοί, πλέον, Δήμοι αδυνατούν να παρέχουν σωστά την υπηρεσία καθαριότητας.
– Κάποιοι, όπως ο Δήμος Παγγαίου, αναθέτουν μέρος του έργου σε ιδιώτες. Αυτή είναι μία λύση ανάγκης, αλλά βοηθάει ώστε να καθαρίζονται περιοχές που δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν οι εργαζόμενοι των Δήμων.
– Αυτή τη λύση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ο Δήμος Καβάλας, για παράδειγμα, με σκοπό να «ετοιμαστούν» τα τμήματα των εισόδων στην πόλη, από τη διασταύρωση του Αμυγδαλεώνα μέχρι τον ξενοδοχείο «Εγνατία», από το Παληό μέχρι την Καλαμίτσα, από την Άσπρη Άμμο μέχρι το Περιγιάλι και την περιμετρική οδό.
– Αν και βρισκόμαστε στην «αιχμή» της τουριστικής περιόδου, τα παραπάνω τμήματα δεν έχουν καθαριστεί, ακόμα, ούτε από τα χόρτα (πλην κάποιων σημείων), ούτε από τα απορρίμματα που ρίχνουν καθημερινά οι ασυνείδητοι οδηγοί, συνεπιβάτες και πεζοί.
– Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα μαζεύονται τα απορρίμματα στην περιμετρική οδό, όπου προσφάτως έγινε καθαρισμός των χόρτων στη μία πλευρά του δρόμου και βάφτηκαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα.
– Την επόμενη, κιόλας, ημέρα υπήρχαν στην πλευρά του βουνού, ριγμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, σακούλες, κύπελλα καφέ, κουτάκια χυμών, άδεια πακέτα τσιγάρων κ.ά. απορρίμματα. Αυτό, δυστυχώς, είναι το (χαμηλό) επίπεδο πολιτισμού του λαού μας και το αποτέλεσμα της ατιμωρησίας.
– Από τον Μάιο, ή και λίγο νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Καβάλας μπορούσε, κατά τη γνώμη μας, να συμφωνήσει με κάποιο ιδιώτη, ή να «μοιράσει» τους τομείς σε περισσότερους από έναν, για να κόψουν τα χόρτα και να μαζέψουν όλα τα απορρίμματα.
– Και τον Ιούλιο, να γινόταν ένας γενικός επανέλεγχος της κατάστασης. Έτσι, δεν θα χρειαζόταν να απασχοληθεί το λιγοστό προσωπικό των Υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου για τις δουλειές αυτές.
– Ας ελπίσουμε ότι οι εργασίες θα γίνουν εγκαίρως την επόμενη χρονιά, ώστε η Καβάλα να δείχνει την εικόνα μιας καθαρής και περιποιημένης πόλης, από τις εισόδους της μέχρι το κέντρο.
– Επίσης, ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξωραϊσμού των σημείων προσωρινής στάσης των επισκεπτών στις παρυφές της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ