Την ανάγκη η Καβάλα, όπως και η Δράμα, να περιλαμβάνονται στο τελικό πόρισμα της διακομματικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, υπογράμμισε ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, με παρέμβαση στη συνεδρίαση της επιτροπής. «Δεν μπορεί να συζητάμε μόνο για τη Θράκη, όταν μιλάμε για μία ενιαία Περιφέρεια», σημείωσε και συνέχισε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, δόθηκε η δυνατότητα και μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, για την ανάπτυξη της Θράκης. Η πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι ότι στην ουσία η Θράκη δεν αναπτύχθηκε όπως θα θέλαμε και την ίδια στιγμή, τα κίνητρα τα οποία δόθηκαν για τη Θράκη, δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην Καβάλα και τη Δράμα. Θεωρώ ότι επιβάλλεται στο τελικό πόρισμα, η Καβάλα και η Δράμα να περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά κίνητρα που θα αποφασιστούν από την επιτροπή».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας περιλαμβάνονται στη λίστα με τους κατ’ αρχήν προτεινόμενους φορείς για συζήτηση, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έκανε γνωστό, θα αποστείλει σε όλα τα μέλη της επιτροπής το αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020-2050», το οποίο παρουσίασε προεκλογικά. Μία μελέτη με το «Χαροκόπειο» Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Επιμελητήριο Καβάλας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Επίσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, έκανε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία. «Το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας, η οποία έλαβε υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Με δεδομένο ότι, η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται», δήλωσε, ενώ απαρίθμησε μία σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ομαλή, χωρίς προβλήματα, έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μεταξύ αυτών, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, που θα διατεθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η προμήθεια όλων των σχολείων με αντισηπτικά, η ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100.000.000 ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από τα προηγούμενα έτη, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός του σχολείου και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή, η παράδοση βιβλίων έχει γίνει στη ώρα της, ενώ ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι στη χώρα 4.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην ειδική αγωγή και εκδόθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.
Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε για την επιπλέον προστασία των μαθητών των δημόσιων σχολείων σε επίπεδο καθαριότητας, υπενθύμισε ότι, από το 2010 με τον νόμο 3852, τα σχολεία έχουν περιέλθει στους Δήμους, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους. «Είναι ο νόμος για τον «Καλλικράτη» επί υπουργού εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, σήμερα βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όμως, επειδή αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κρίση και είναι λογικό οι Δήμοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ήρθε το Υπουργείο εσωτερικών και στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε την πλήρη στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας (5.000 εργαζόμενοι, από 3.600 πέρυσι) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και 4.474 με μειωμένο ωράριο, συνολικά επιπλέον κονδύλια 28.000.000 ευρώ, τη διασφάλιση 175.000.000 ευρώ ως δαπάνες μεταφοράς 240.000 μαθητών στα σχολεία, καθώς και σχεδόν 130.000.000 ευρώ, για τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών. «Η κυβέρνηση ήρθε αρωγός στην ευθύνη των Δήμων για τη λειτουργία των σχολείων. Δεν το αφήσαμε, όπως το είχε κάνει τότε ο κύριος Ραγκούσης, που πέρασε αρμοδιότητες από τις Νομαρχίες στους Δήμους, χωρίς να τους ενισχύσει με προσωπικό και τα αντίστοιχα κονδύλια», τόνισε.