«Ο κύβος ερρίφθη», ο χώρος που διαμορφώνεται εντός του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, από τον ελληνικό στρατό, προορίζεται για μακροχρόνια διαμονή των προσφύγων που θα μεταφερθούν από το Εσκί Καπού, αλλά και για όσους θα ακολουθήσουν, από τα κέντρα ταυτοποίησης (hot spot) των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφορία, στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» εκτιμάται πως θα φιλοξενηθούν γύρω στα εξακόσια άτομα. Τα παραπάνω ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου 2016, επικαλούμενη τις πληροφορίες που πήρε από αρχιτέκτονα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Για πρώτη φορά, έπειτα από μήνες, άκουσα αλήθειες», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, οι χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα (σ.σ. υπολογίζονται γύρω στους 27.000 μόνο στη βόρεια Ελλάδα), αλλά κι εκείνοι που αναμένεται να περάσουν από τα νησιά του Αιγαίου στο ηπειρωτικό τμήμα, θα κατανεμηθούν σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Νομού. Η κεντρική διοίκηση αναζητεί επίπεδους χώρους, για την εγκατάσταση οικίσκων στους οποίους θα φιλοξενηθούν. Η δήμαρχος Καβάλας, όπως είπε, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), προκειμένου να φιλοξενηθούν στο Νομό Καβάλας ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες χωρίς συζύγους. Στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών θα ζητήσει να συμμετέχουν και οι Δήμοι Παγγαίου, Νέστου, διότι: «Ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος της φιλοξενίας».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου-Αγίου Τρύφωνα, αλλά και εκπρόσωπος της «Κίνησης πολιτών για την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Εσκί Καπού». Ο εκπρόσωπος του συλλόγου των κατοίκων Περιγιαλίου-Αγίου Τρύφωνα, ζήτησε τη νομική συνδρομή του Δήμου Καβάλας, ώστε να «παγώσει» η μετεγκατάσταση στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και για να διερευνηθεί η αδειοδότηση των εργασιών που γίνονται εκεί (σ.σ. ειπώθηκε, μάλιστα, ότι κόπηκαν και πευκόδεντρα).
Ο εκπρόσωπος των «αλληλέγγυων πολιτών», επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες, χωρίς να θιγούν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου.
Στην αρχή της συνεδρίασης, επίσης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων (σ.σ. των εργαζομένων που υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας) περιέγραψε την άσχημη κατάσταση που βιώνει με τους συναδέλφους του και παρακάλεσε τη δημοτική αρχή να παρέχει στήριξη στην απόφαση τους να συνεχίσουν να εργάζονται. «Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άσχημη πορεία και απεύχομαι να συμβεί κάτι χειρότερο», είπε η Δ. Τσανάκα και συμπλήρωσε ότι το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο, για να συζητηθεί το μείζον κοινωνικό πρόβλημα στη βιομηχανία λιπασμάτων. Να σημειώσουμε, ότι σε επεισόδιο που έγινε την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, τραυματίστηκε εργαζόμενος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καβάλας.