• Το διήμερο 4 και 5 Απριλίου 2019, θα διεξαχθεί στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», η τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης λυκείων Ελλάδας-Κύπρου. Ο σχολικός αθλητισμός στην Ελλάδα, το «λίκνο» των Ολυμπιακών αγώνων, του «ευ αγωνίζεσθαι» και «νους υγιής εν σώματι υγιεί», δυστυχώς βρίσκεται σε υποτυπώδη κατάσταση. Θα λέγαμε πως είναι θετικό ότι διοργανώνονται, ακόμα, σχολικά πρωταθλήματα, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν πολύ επιβαρυμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πολλές εξετάσεις. Στο σημείο να μπορεί να σχολιάσει κάποιος, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπαιδευτικό, αλλά εξεταστικό σύστημα!
  • Επίσης, την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, δεν βοηθάει η έλλειψη αθλητικών υποδομών στα σχολεία. Σε αρκετές σχολικές μονάδες, βεβαίως, κατασκευάστηκαν κλειστές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και ανοικτά γήπεδα στους αυλόγυρους. Εάν δεν υπήρχαν τα γυμναστήρια αυτά, ο σχολικός αθλητισμός θα είχε σβήσει.
  • Εάν δεν κάνουμε λάθος, οι ώρες του μαθήματος της φυσικής αγωγής εβδομαδιαίως μειώθηκαν, γιατί προστέθηκαν νέα μαθήματα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Έτσι, σημαντικός αριθμός αποφοίτων του πανεπιστημίου, που σπούδασαν καθηγητές φυσικής αγωγής, δεν απορροφώνται στα σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αναγκάζονται, είτε να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, στους αθλητικούς συλλόγους, ή να αλλάξουν επάγγελμα!
  • Στην Ελλάδα δίνεται μεγάλη έμφαση στον σωματειακό αθλητισμό, ενώ σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.), κυριαρχεί ο σχολικός και ιδιαίτερα ο πανεπιστημιακός αθλητισμός. Στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, για παράδειγμα, οι ομάδες που αγωνίζονται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα (N.B.A.) αντλούν παίκτες από τα πανεπιστήμια με τη διαδικασία του draft (ντραφτ). Κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του αθλητικό πρόγραμμα και εγκαταστάσεις, τις οποίες θα ζήλευαν επαγγελματικά σωματεία!
  • Ο Δήμος Καβάλας είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα, που διοργανώνουν πρωταθλήματα σε επίπεδο δημοτικών σχολείων (ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης) σε ετήσια βάση. Αναρωτιόμαστε εάν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή μαθητών των Γυμνασίων και του Λυκείου. Πέρα από τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας και το Υπουργείο Παιδείας.
  • Θα μπορούσε να γίνει μία διερευνητική συζήτηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους καθηγητές φυσικής αγωγής, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας και την πρόεδρο της «Δημωφέλεια», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων. Πιθανόν, από τη συζήτηση αυτή να προκύψει κάτι χρήσιμο, που θα αξιοποιηθεί στο μέλλον.
  • Κατά την άποψη μας, ο σχολικός αθλητισμός θα ενισχύσει τον σωματειακό αθλητισμό της πόλης και θα γίνει καλύτερη κατανομή των παιδιών στα αθλήματα. Κι αν κάποιος μαθητής δεν ασχοληθεί συστηματικά με τον αθλητισμό, αλλά επιλέξει άλλη κατεύθυνση στη ζωή του, η επαφή με τον αθλητισμό στο σχολείο, θα είναι όφελος για την μετέπειτα εξέλιξη που θα έχει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ