-Τι σημαίνει ότι, τα μαρμαροφόρα κοιτάσματα είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρέπει να παραδίδονται βορά στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους; Είπε κάποιος, «σύντροφοι» του Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), ότι τα λατομεία μαρμάρου και άλλων ορυκτών πόρων, είναι ιδιοκτησία των επιχειρηματιών που τα εκμεταλλεύονται;

-Οι επιχειρηματίες αυτοί καταθέτουν φακέλους με διάφορα έγγραφα, για να εξασφαλίσουν την άδεια εγκατάστασης και εξόρυξης στο λατομείο. Δεν πηγαίνουν αυθαίρετα να «ανοίξουν» ένα λατομείο. Υπάρχουν επιπτώσεις σε όποιον ασκεί παράνομη λατομική δραστηριότητα. Το κράτος, επομένως, παραχωρεί τις άδειες για την εκμετάλλευση του δημόσιου ορυκτού πλούτου. Κανείς, επίσης, δεν απαγορεύει στο κράτος να συγκροτήσει κρατική εταιρεία για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Άλλωστε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ελληνικό δημόσιο δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

-Την δεκαετία του 1990 έγινε η απελευθέρωση στην αγορά πετρελαίου και στο τέλος της ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια». Μάλιστα, την περίοδο 2015-2020, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» κατέγραψαν την υψηλότερη κερδοφορία και κατατάχθηκαν μεταξύ των εκατό κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών του κόσμου!

-Γιατί, όμως, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου να είναι αποκλειστικό προνόμιο του κράτους; Έχει καλύτερη τεχνογνωσία, διαθέτει περισσότερα κεφάλαια, ή μήπως είναι καλύτερος εργοδότης και προστατεύει περισσότερο το φυσικό περιβάλλον;

-Η εξόρυξη μαρμάρου στο νησί της Θάσου, είναι μία σημαντική δραστηριότητα για την τοπική οικονομία. Αποφέρει έσοδα στον Δήμο και εισόδημα στους ντόπιους εργαζόμενους. Αν η δραστηριότητα αυτή προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, είναι αρμοδιότητα των ελεγκτικών Υπηρεσιών να το ερευνήσουν και, όπου χρειαστεί, να παρέμβουν για την αποκατάσταση της έννομης τάξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ