OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Είναι λογικό οι τουρίστες της κρουαζιέρας να αφήνουν λιγότερα χρήματα, σε σύγκριση μ’ εκείνους που συμμετέχουν σε συνέδρια. Στις κρουαζιέρες, τα περισσότερα χρήματα δαπανώνται στο ταξίδι, ενώ οι προορισμοί είναι διαφορετικοί. Στα συνέδρια, αντιθέτως, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαμείνει περισσότερο χρόνο στον τόπο διεξαγωγής, άρα και να δαπανήσει περισσότερα χρήματα. Ως εκ τούτου, το οικονομικό όφελος για μία τοπική κοινωνία είναι μεγαλύτερο.
  • Η Καβάλα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης συνεδρίων και προορισμό συνεδριακού τουρισμού, ακόμα και για μαζικές διοργανώσεις. Η ύπαρξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον σκοπό αυτό. Τον προσεχή Ιούνιο, μάλιστα, το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. θα φιλοξενήσει ένα ακόμα σημαντικό διεθνές συνέδριο. Στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιδρύματος υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πολλών συνέδρων. Θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμη μία συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., των Επιμελητηρίων, των επιστημονικών, πολιτιστικών, αθλητικών, κ.ά. συλλόγων, με σκοπό την κατάρτιση ενός προγράμματος διεκδίκησης συνεδρίων.
  • Επειδή ο αριθμός των κλινών των ξενοδοχείων είναι περιορισμένος και οι υποδομές για συνεδριακό τουρισμό χρειάζονται ενίσχυση και βελτίωση, σε πρώτη φάση θα ήταν προτιμότερο να αναλαμβάνει η πόλη ένα με δύο μεγάλα συνέδρια σε ετήσια βάση, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Το ένα εκ των δύο, τουλάχιστον, να διεξάγεται εκτός της τουριστικής περιόδου, που είναι «νεκρή» περίοδος για την τοπική οικονομία. Για να επιτευχθεί ο στόχος, το «κλειδί» είναι η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των φορέων, όπως έγινε στην περίπτωση της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
  • Όσο θα σταθεροποιείται ένας ικανοποιητικός αριθμός ετήσιων διοργανώσεων και όσο θα καθιερώνεται η Καβάλα ως προορισμός συνεδριακού τουρισμού, τόσο θα ενισχύεται το ενδιαφέρον επενδυτών, για την κατασκευή υποδομών διαμονής και φιλοξενίας συνεδρίων. Προς το παρόν, το βασικό βήμα είναι να καταγραφούν όλα τα σημαντικά εγχώρια και διεθνή συνέδρια, προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα των αναγκών. Και στη συνέχεια, θα δούμε που υστερούμε και που πλεονεκτούμε, σε σχέση με άλλους προορισμούς αυτού του είδους τουρισμού.
  • Εάν την πρωτοβουλία για την οργάνωση του εγχειρήματος πρέπει να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Καβάλας, «Δημωφέλεια», οφείλει να το κάνει για το καλό του τόπου. Πράγματι, ο Δήμος Καβάλας μπορεί να έχει ρόλο συντονιστή της προσπάθειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ