Με τον πολιτισμό… παρά πόδα

0

– Ο εμπνευστής του τίτλου, που δόθηκε στη σειρά των μουσικών εκδηλώσεων στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, μάλλον δεν υπηρέτησε στρατιωτική θητεία.
– Εκτός κι αν «υπηρέτησε» περνώντας το μεγαλύτερο μέρος σε κάποιο γραφείο, ή ήταν «Γιωτάς».
– Αλλιώς, δεν εξηγείται ότι δεν γνωρίζει ένα από τα βασικά παραγγέλματα που δίνουν οι στρατιωτικοί και ειδικότερα, οι επικεφαλής των τμημάτων απόδοσης τιμών (αγήματα).
– «Με τον πολιτισμό… παρά πόδας», είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».
Για όσους, λοιπόν, έτυχε να είναι μέλη τμήματος απόδοσης τιμών στη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, το σωστό παράγγελμα είναι: «Παρά πόδα».
– Το παράγγελμα αυτό δίνεται μετά τη θέση «επ΄ ώμου», δηλαδή, όταν το τυφέκιο βρίσκεται στον αριστερό ώμο και υποστηρίζεται από το αριστερό χέρι.
– Από τον αριστερό ώμο, το τυφέκιο «κατεβαίνει» (με μία γρήγορη κίνηση) και ακουμπά (με το κοντάκιο) στο έδαφος, δίπλα ακριβώς στο δεξί πόδι (παρά πόδα), ενώ ο στρατιώτης βρίσκεται σε στάση προσοχής.
– Το επόμενο παράγγελμα είναι: «Ημιανάπαυση», ώστε ο στρατιώτης να αφήσει τη στάση προσοχής, ενώ το τυφέκιο παραμένει “παρά πόδα”.
– Τα παραπάνω (και άλλα) παραγγέλματα αποτυπώνονται στο μυαλό και εκτελούνται μηχανικά, για κάποιον που τα εκτέλεσε άπειρες φορές στη διάρκεια της εκπαίδευσής του.
– Επομένως, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει ότι «παρά πόδα» σημαίνει «δίπλα στο πόδι», έχει μάθει σωστά το παράγγελμα.
– Αν ο «εμπνευστής» του τίτλου είναι θηλυκού γένους, τότε δικαιολογείται το λάθος, αφού οι γυναίκες, στην πλειοψηφία, δεν υπηρετούν στρατιωτική θητεία.
– Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη διοργάνωση, θα διορθωθεί ο τίτλος και θα αναφέρεται σωστά: «Με τον πολιτισμό… παρά πόδα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ