Καταφερτζού αποδείχθηκε η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, αφού και στην περίπτωση των σκουπιδιών και της απεργίας των υπαλλήλων ΟΤΑ, βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Βεβαίως και τάχθηκε υπέρ του αγώνα των εργαζομένων, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε στην πόλη και στα χωριά, με τη μη συλλογή των απορριμμάτων. Και θα ήταν υπόλογη, αν επέτρεπε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, έναντι των δημοτών, και η απειλή για τη δημόσια υγεία όπως εξελισσόταν η παραμονή των σκουπιδιών έξω από τους κάδους. Η απειλή, ότι θα βάλει ιδιώτες να μαζέψουν τα σκουπίδια από τους δρόμους, έκανε τους συνδικαλιστές τους να πάρουν τη σωστή απόφαση, της αναστολής της απεργίας τους.

Όσο για την ουσία της απεργιακής κινητοποίησης, θεωρούμε πως οι συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν έχουν δίκιο μόνο στο σημείο της κυβερνητικής έμμεσης υπόσχεσης που τους δόθηκε, για μονιμοποίησή τους. Κατά τα άλλα, οι συμβάσεις που υπέγραψαν όριζαν σαφώς την περαίωση της εργασίας τους στο 8μηνο, ενώ θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι, που έστω αντισυνταγματικά, (όπως αποδείχθηκε) δόθηκαν δυο παρατάσεις στην απασχόλησή τους. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άνεργοι που εκλιπαρούν για απασχόληση, έστω για ένα δίμηνο, για να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοποριστικές ανάγκες τους και των οικογενειών τους και απέχουν πάρα πολύ από την διεκδίκηση μονιμότητας σε κάποια τέτοια θέση. Νομίζουμε ότι είναι υπερβολή να ζητείται η μονιμοποίησή τους, επειδή και μόνο, εργάστηκαν 24 μήνες αντί μόνο για οκτώ!!!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δικαίωμα στην εργασία (και δη στο δημόσιο) έχουν όλοι. Τόσο αυτοί που μπόρεσαν και έκαναν κάποιες συμβάσεις, και αυτοί που πήραν παρατάσεις (ας σκεφτούν τι έκαναν όσοι συνυπέγραψαν, σε βάρος άλλων δυνητικών εγραζομένων), όσο και το μέγα πλήθος που δεν είχε αυτή την ευκαιρία.

    Σε ό,τι αφορά στον ιδιώτη, απορώ γιατί ειναι απειλή. Και εκεί άνθρωποι εργάζονται, με αμοιβές που ελέγχονται (ακόμα και από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου μέσω των καταστάσεων πληρωμών τραπέζης, ΑΠΔ (ΕΦΚΑ), κ.α.). Δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία εκείνοι;

    Φυσικά επειδή το συνολικό κόστος έχει να κάανει με πολλούς παράγοντες (μισθοδοσία, συντήρηση οχημάτων, αναλώσιμα, διοικητικό κόστος, κ.α.), παρά το ότι η υπηρεσία χρεώνεται με ΦΠΑ, Εργολαβικό Όφελος (μικρό ή μεγάλο), από ότι διαφαίνεται (δε μελέτησα τα στοιχεία) και ακούγεται έχει λιγότερο κόστος και η διαφορά μπορεί να πηγαίνει σε άλλους τομείς ή στην αναβάθμιση του τομέα καθαριότητας – πρασίνου ή στη μείωση των τελών καθαριότητας. Και δεν είναι παραχώρηση σε ιδιώτη, είναι συνεργασία (όπως δεν είναι παραχώρηση η μηχανοργάνωση επειδή υπάρχει ιδιώτης), επειδή έχει λόγο ο Δήμος.

    Και επιτέλους, ας σταματήσουν κάποιοι στην έννοια του ιδιώτη να βλέπουν πάντα πολυ-δισεκατομμυριούχους….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ