-Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Η συνεργασία μεταξύ των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Καβάλας και Παγγαίου, για την επεξεργασία της ίλυος (λυματολάσπης) από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, είναι ένα πρακτικό παράδειγμα διαδημοτικής συνεννόησης. Με τέτοιες συνεργασίες μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενδυναμωθεί, αυτό που λένε οι τοπικοί άρχοντες «ενδοπεριφερειακή συνείδηση». Δυστυχώς, οι διαδημοτικές συνεργασίες δεν είναι προτεραιότητα των αιρετών, τουλάχιστον της πλειοψηφίας αυτών. Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Ένα πεδίο είναι η διαχείριση των αστικών λυμάτων. Άλλα πεδία είναι τα απορρίμματα, οι υδάτινοι πόροι, η ενέργεια. Η σύνδεση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης, θα μπορούσε να γίνει με συνεργασία των Δήμων Καβάλας και Δοξάτου. Η αντιμετώπιση των πλημμυρών στα τενάγη, επίσης, είναι ζήτημα που αφορά περισσότερους από έναν Δήμους. Ακόμα, η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν αφορά μόνο τον Δήμο Καβάλας, αλλά και τους Δήμους που μεταφέρουν τα απορρίμματα στον Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Καβάλας.
-Ένα ακόμα πεδίο, νέο, που πρέπει να εφαρμοστεί η διαδημοτική συνεργασία, κατά την άποψη μας, είναι η ενέργεια. Οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα, με νόμο, να γίνουν παραγωγοί (ηλεκτρικής) ενέργειας, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να παρέχουν δωρεάν, ή φθηνότερο, ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία. Ο Δήμος Καβάλας έχει βάλει στόχο την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στα ορεινά, μεταξύ Βουνοχωρίου και Λημνιάς, μέσα στην ερχόμενη πενταετή δημοτική θητεία. Το έργο θα υλοποιήσει η «ενεργειακή κοινότητα», που είναι ένα σχήμα με εταίρους δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Το 2024, ωστόσο, οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα θα καταργηθούν.
-Εμφανίζεται, έτσι, η ευκαιρία να δημιουργηθούν νέα σχήματα με την συμμετοχή Δήμων. Δηλαδή, να συνεργαστούν όμοροι Δήμοι στις «ενεργειακές κοινότητες», για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και να την διαχειρίζονται. Το συμφωνητικό μεταξύ των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, για την διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών σταθμών, είναι «οδηγός» για την συνεργασία των τριών Δήμων του ηπειρωτικού τμήματος του Νομού Καβάλας, τουλάχιστον, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα, από τα απορρίμματα και άλλες κατάλληλες πηγές. Δεν θα χάσουν κάτι, αν οι δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου, κάνουν μία συνάντηση για τον σκοπό αυτό. Θεωρούμε πως θα καταλήξει η συνάντηση σε συμφωνία για συνεργασία!
-Αντί, λοιπόν, ο Δήμος Καβάλας να κινηθεί μόνος για να λάβει δάνειο, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο, θα κινηθούν μαζί οι τρεις Δήμοι, εταίροι της διαδημοτικής «ενεργειακής κοινότητας», για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο δάνειο, για να γίνουν τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα σε κάθε Δήμο. Εκτός κι αν κατασκευαστεί ένα «πάρκο» στον Δήμο Καβάλας, το οποίο θα εξυπηρετεί και τους άλλους δύο εταίρους. Τις λεπτομέρειες της σύμπραξης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν οι δήμαρχοι.
-Την πρόταση πρέπει να κάνει ο δήμαρχος Καβάλας, που έχει πάρει πολύ «ζεστά» το ζήτημα. Είναι θετική συγκυρία, ότι οι δήμαρχοι στους Δήμους Παγγαίου και Νέστου δεν θα αλλάξουν την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο Θόδωρος Μουριάδης, ο Φίλιππος Αναστασιάδης και ο Σάββας Μιχαηλίδης, θα συνεχίσουν να διοικούν και την περίοδο 2024-2028. Γνωρίζονται μεταξύ τους και νομίζουμε πως δεν θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν για συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας. Θα γίνουν και πρωτοπόροι στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.