Η μεγάλη προσέλευση θεατών, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της 1ης ημέρας στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης εφήβων. Και στα τρία παιχνίδια, η μικρή σε χωρητικότητα κερκίδα του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου της Ελευθερούπολης, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Στην πλειονότητα ήταν γονείς των νεαρών καλαθοσφαιριστών που αγωνίζονται στο τορνουά.

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, το καλύτερο ποιοτικά παιχνίδι έγινε, κατά την άποψη μας, μεταξύ των ομάδων του Προμηθέα Πάτρας και του Περιστερίου. Η ομάδα του Περιστερίου έκανε ένα “ξέφρενο” α΄ ημίχρονο και προηγήθηκε 53-27! Στο β΄ ημίχρονο, ο “Προμηθέας” αντέδρασε και μείωσε στους 4 πόντους τη διαφορά (62-66), όμως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με εύστοχο σουτ τριών πόντων, “σφράγισε” τη νίκη για τον Γ.Σ. Περιστερίου.

Η “αυλαία άνοιξε” με το παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Άρη Θεσσαλονίκης. Έπειτα από ένα “ισορροπημένο” α΄ ημίχρονο, στο οποίο ο Άρης Θεσσαλονίκης προηγήθηκε με ένα πόντο διαφορά (38-37), στην 3η περίοδο φάνηκε ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με “μπροστάρηδες” τον Χρυσοβαλάντη Κουρτίδη και τον Γιάννη Σιδηροηλία, κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό. Η άμυνα ζώνης (1-3-1) που έπαιξε ο Ολυμπιακός Πειραιώς, η ενέργεια που έβγαλαν οι παίκτες του και η αγωνιστική άνοδος του Αλεξέι Ποκουσέβσκι ανέτρεψαν την κατάσταση. Η ομάδα του Πειραιά, από το -9 στη λήξη της 3ης περιόδου (52-61), με σκορ 29-8 στην 4η περίοδο, έφτασε στη νίκη!

Ο προπονητής, Δημήτρης Μπουσβάρος, οι συνοδοί και οι φίλοι του Άρη Θεσσαλονίκης εξέφρασαν το παράπονο, για τη μεγάλη διαφορά στις ελεύθερες βολές που εκτέλεσαν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς εκτέλεσε 30, ενώ ο Άρης Θεσσαλονίκης 9. Ακόμα, στην 4η περίοδο αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, ο βασικός πόιντ γκαρντ του “Άρη”, Κώστας Βλάσιος.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να αναφερθούμε στον 18χρονο Αλεξέι Ποκουσέβσκι. Παρά το ύψος του (2 μέτρα και 12 εκατοστά) αγωνίζεται στην περιφέρεια. Αν συνυπολογίσουμε τα μακριά χέρια του, όταν σουτάρει έξω από τη γραμμή των 6 μέτρων και 75 εκατοστών, η μπάλα φεύγει προς το καλάθι από ύψος 2,5 μέτρων, περίπου, κάτι που κάνει αδύνατο να κοπεί το σουτ από τον αντίπαλο αμυντικό. Αντίστροφα, ο Αλεξέι αποτελεί “σκιάχτρο” για τους περιφερειακούς σουτέρ των αντίπαλων ομάδων, αφού παίζει στην κορυφή της άμυνας και μπορεί να κόψει, ή να αλλοιώσει, τα μακρινά σουτ.

Στο τελευταίο παιχνίδι της 1ης ημέρας, μεταξύ των ομάδων της πρωταθλήτριας Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ. (Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης), Ασπίδας Ξάνθης και του Κολοσσού Ρόδου, δεν παίχτηκε το καλύτερο μπάσκετ. Η αμφίρροπη εξέλιξη για 30 λεπτά, προμήνυε πως το παιχνίδι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Η “Ασπίς” είχε άσχημο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (σ.σ. μόλις μία εύστοχη προσπάθεια στις τρεις περιόδους), αλλά στην 4η περίοδο σημείωσε 7 και πήρε τη μεγάλη νίκη! Συνοπτικά τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

Άρης Θεσσαλονίκης-Ολυμπιακός Πειραιώς 69-81 (15-19, 23-18, 23-15, 8-29 ανά περίοδο)

Άρης Θεσσαλονίκης (προπονητής: Δημήτρης Μπουσβάρος)

Βλάσιος 3(1 τρίποντο), Κοτρώτσιος 4, Σπόντης, Βάνης 10, Φρυδάς, Βουρτζούμης, Ανδρέου, Σιδηροηλίας 18, Νετζίπ-Ογλού 2, Αργυρόπουλος, Κουρτίδης 32(2 τρ.).

Ολυμπιακός Πειραιώς (προπονητής: Δημήτρης Τσαλδάρης)

Κοσμόπουλος,, Μωραΐτης 17(2 τρ.), Σταματίου 2, Κολοβέρος 11, Τσολάκης 2, Οικονόμου 8, Δρίτσας 2, Ποκουσέβσκι 29(5 τρ.), Μοσχόπουλος, Ζευγάρας 10, Αυτιάς, Μάντακας.

Προμηθέας Πάτρας-Περιστέρι 64-73 (13-29, 14-24, 21-7, 16-13 ανά περίοδο)

Προμηθέας Πάτρας (προπονητής: Ανδρέας Κεσαπίδης)

Καφεζάς 11, Δατσιάδης 2, Μπαζίνας 2, Μαντζούκας 15(2 τρ.), Μερμίγκης 2, Λογοθέτης 17, Κουρουπάκης, Λαναράς 9(1 τρ.), Αδαμόπουλος 6.

Γ.Σ. Περιστερίου (προπονητής: Κωνσταντίνος Παπαμακάριος)

Καράμπελας 16(2 τρ.), Σκόρδος 2, Βησσαρίου 16(4 τρ.), Μιχάλης 3(1 τρ.), Πλευράκης 5(1 τρ.), Παπαδόπουλος 3(1 τρ.), Σταυρακούκας 16(2 τρ.), Χάλιος 2, Καδράς 10, Μαυροκουκουλάκης, Καραμανλής, Κρασάκης.

Κολοσσός Ρόδου-Ασπίς Ξάνθης 47-66 (15-6, 14-22, 10-9, 8-29 ανά περίοδο)

Κολοσσός Ρόδου (προπονητής: Μάριος Γρέμμενας)

Τσακίρης, Μπακίρης 6, Κουρμαδιάς 9(1 τρ.), Διονύσης Βαρβαρέσος 13(1 τρ.), Ζαχαρίας, Φεσάκης 5(1 τρ.), Φίλιππος Βαρβαρέσος 12(2 τρ.), Κωνσταντούρας 2, Μιροσάβιτς, Γανωτάκης, Γκοτζάι.

Ασπίς Ξάνθης (προπονητής: Αντώνης Κασαρτζίδης)

Σμυρλόγλου 2, Χαραλαμπίδης 17(4 τρ.), Παναγιωτόπουλος, Παπαδόπουλος 15(2 τρ.), Καρανικολίδης 7(1 τρ.), Μπουγιουκλού 2, Παυλάκης 12, Παπανικολάου 5, Τιτόπουλος, Παπαϊωάννου 3(1 τρ.), Μακρίδης, Δελιαννίδης 3.

Στην τελετή έναρξης έγιναν οι βραβεύσεις των: Αργύρη Καμπούρη, Γιάννη Πασχαλίδη, Βασίλη Μουλάκη, από τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), Παναγιώτη Τσαγκρώνη.

Επίσης, διψήφιο αριθμό σε ισάριθμες κατηγορίες της στατιστικής (double figure) σημείωσαν οι ακόλουθοι καλαθοσφαιριστές: Ιωάννης Σιδηροηλίας (Άρης Θεσσαλονίκης) 18 πόντοι-10 ριμπάουντ, Αλεξέι Ποκουσέβσκι (Ολυμπιακός Πειραιώς) 29 πόντοι-14 ριμπάουντ, Ζώης Καράμπελας (Γ.Σ. Περιστερίου) 16 πόντοι-10 τελικές πάσες, Διονύσης Βαρβαρέσος (Κολοσσός Ρόδου) 13 πόντοι-14 ριμπάουντ, Φίλιππος Βαρβαρέσος (Κολοσσός Ρόδου) 12 πόντοι-12 ριμπάουντ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Ασπίς Ξάνθης) 15 πόντοι-12 ριμπάουντ.

Τέλος, στην καλύτερη πεντάδα, κατά την άποψη μας, περιλαμβάνεται και ένας Καβαλιώτης! Ο Παναγιώτης Λογοθέτης, του Προμηθέα Πάτρας, σκόραρε 17 πόντους, πήρε 8 ριμπάουντ και δικαιωματικά καταλαμβάνει μία θέση στην πεντάδα μαζί με τους: Ζώη Καράμπελα του Γ.Σ. Περιστερίου, Αλεξέι Ποκουσέβσκι του Ολυμπαικού Πειραιώς, Χρυσοβαλάντη Κουρτίδη του Άρη Θεσσαλονίκης και Ιωάννη Σιδηροηλία του Άρη Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν τα παιχνίδια: Ασπίς Ξάνθης-Προμηθέας Πάτρας (4μ.μ.), Περιστέρι-Άρης Θεσσαλονίκης (6μ.μ.), Ολυμπιακός Πειραιώς-Κολοσσός Ρόδου (8μ.μ.).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ