- Στην πόλη της Καβάλας έχει να κατασκευαστεί καινούργιο ξενοδοχείο, αν θυμόμαστε σωστά, από τη δεκαετία του 1970. Δηλαδή, εδώ και πενήντα έτη! Γι’ αυτό, στα υπάρχοντα καταλύματα κυριαρχούν, ακόμα, αρχιτεκτονικά, διακοσμητικά και άλλα στοιχεία εκείνης της δεκαετίας. Τα περισσότερα έχουν ανακαινιστεί, ορισμένα ριζικά και κάποια μερικώς. Ωστόσο, παραμένουν ξενοδοχεία αστικού τύπου.
- Το μεγαλύτερο από αυτά (σε αριθμό δωματίων) και πιο χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση, είναι το ξενοδοχείο «Ωκεανίς» (Oceanis), το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, μεταξύ των δύο κεντρικών οδικών αρτηριών, των οδών Ερυθρού Σταυρού και Ελευθερίου Βενιζέλου. Έπειτα από μισό αιώνα, σχεδόν, αδιάλειπτης λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε, θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως το τέλος του 2020. Η απόλυση όλου του προσωπικού, ωστόσο, δεν είναι καλός οιωνός.
- Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ένα δίμηνο παύσης της λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, προκάλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση του ιδιοκτήτη. Έως την κήρυξη του λεγόμενου lock down, η Καβάλα σημείωνε μία σταθερά ανοδική πορεία στην επισκεψιμότητα. Γινόταν συζήτηση, μάλιστα, για την αύξηση του αριθμού των κλινών, για να ανταποκριθεί η πόλη στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση δωματίων.
- Με τον οδικό τουρισμό πιστεύουμε πως τα ξενοδοχεία της πόλης θα δουλέψουν αρκετά καλά το ερχόμενο καλοκαίρι. Έχουμε την αισιόδοξη αίσθηση, ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, απ’ ότι προσδοκούν οι ξενοδόχοι και οι λοιποί επαγγελματίες του τουρισμού. Η περιοχή είναι αγαπημένος προορισμός για τους βαλκάνιους, που την επισκέπτονται κάθε έτος.
- Όσον αφορά το ιστορικό ξενοδοχείο «Ωκεανίς», ευχόμαστε στο διάστημα που δεν θα λειτουργήσει, να βρεθεί η λύση που θα διασφαλίσει την «αλλαγή σελίδας» και το πέρασμα στη δεύτερη πεντηκονταετία! Θα είναι σοβαρή απώλεια για την Καβάλα, να χαθεί μία τουριστική υποδομή που προσφέρει 168 δωμάτια και (άμεση) εργασία σε 30 συμπολίτες. Επειδή υπάρχει το παράδειγμα του επίσης ιστορικού ξενοδοχείου «Γαλαξίας», το οποίο εξαγοράστηκε από τον όμιλο Airotel, είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα έχουμε την ευχάριστη είδηση.
- Από κει και πέρα, οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια, για την αξιοποίηση ορισμένων ακινήτων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες και να διπλασιάσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών. Αναφερόμαστε στο παλιό νοσοκομείο, στο παλιό σανατόριο και στο κτίριο όπου στεγάζονται ο Οργανισμός Λιμένα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας. Πιστεύουμε ότι ακόμα και ο «Διόνυσος», που βρίσκεται σε πολύ προνομιακή θέση, μπορεί να λειτουργήσει ως κατάλυμα βραχύβιας διαμονής μερικών κλινών. Ο Δήμος Καβάλας δεν φαίνεται ικανός και πρόθυμος να αξιοποιήσει το παλιό τουριστικό ακίνητο. Ίσως μπορεί να το μεταβιβάσει στη «Δημωφέλεια» και στη συνέχεια, η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση να παραχωρήσει το οικόπεδο σε ιδιώτη, ο οποίος θα κατεδαφίσει τον κατεστραμμένο σκελετό του κτιρίου και θα κατασκευάσει το κατάλυμα. Όπως έγινε, περίπου, με εκτάσεις στο Εσκί Καπού, που παραχωρήθηκαν για την ανέγερση καινούργιων ξενοδοχείων.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα