Από τις 9 έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Καβάλας φιλοξένησε την 3η διακρατική συνάντηση ενός από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει την περίοδο 2020-2023 και έχει τίτλο: “Be brave-help us fight the plastic wave: Getting aware of plastics” και αντικείμενο, την ανάπτυξη κοινωνικής/περιβαλλοντικής υπευθυνότητας των εκπαιδευτικών Οργανισμών, την ενεργή πολιτικότητα, την χρήση πλαστικών και τις συνέπειες αυτής στο περιβάλλον, καθώς και την επίδραση της στην κλιματική αλλαγή και την εισβολή των μικροπλαστικών στην διατροφική αλυσίδα.
Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, στην συνάντηση συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες και οι 7 συνοδοί τους εκπαιδευτικοί, από την Γερμανία (συντονιστικό σχολείο), την Ιταλία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Κατά την συνάντηση παρουσιάσθηκε το θέμα: «Πώς έχουν αλλάξει οι δίαιτες των χωρών στο πέρασμα των αιώνων-συνέπειες στο περιβάλλον». Η διεθνής ομάδα των μαθητών παρακολούθησε σεμινάριο, για την συμβολή του GRID στο ζήτημα των πλαστικών και την τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση, ενημερώθηκε εκτενώς για την ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά και μικροπλαστικά στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) στην Νέα Πέραμο, όπου και ξεναγήθηκε, επισκέφθηκε την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Καβάλας, αφού παρακολούθησε παρουσίαση για το σύστημα ανακύκλωσης απορριμμάτων στον Δήμο Καβάλας.
Ακόμα, σχεδίασε αφίσες και γκράφιτι, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένης graphic designer της πόλης, ενώ στο σχολείο έγινε συζήτηση για την μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με το γρήγορο φαγητό και άλλες δίαιτες υγιεινής διατροφής. Επίσης, συμμετείχε σε εργαστήριο με θέμα την μεσογειακή κουζίνα, στα εργαστήρια του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Καβάλας, με την συνδρομή εκπαιδευτών και σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής τέχνης.
Ξεναγήθηκε σε σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, όπως το Ιμαρέτ, το μνημείο του απόστολου Παύλου, την συνοικία της Παναγίας, το φρούριο (ακρόπολη), το μουσείο καπνού, το αρχαιολογικό μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Φιλίππων, το ναυτικό μουσείο, όπου ενθουσιάσθηκε με τα εκθέματα. Τέλος, η ομάδα μετέβη στην Ξάνθη και επισκέφτηκε το «Σπίτι της σκιάς», όπου εντυπωσιάστηκε με τα έργα τέχνης φτιαγμένα από άχρηστα υλικά.