Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, πραγματοποίησε, για μία ακόμα χρονιά, εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της «πανευρωπαϊκής γιορτής πουλιών». Η ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, είναι ένα ετήσιο γεγονός, που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα, ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι, η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το βορρά προς το νότο, γιατί όσο πλησιάζει ο χειμώνας, δυσκολεύονται να βρούνε την τροφή τους. Για να αποφύγουν τον βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην «πατρίδα» τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που διανύουν είναι μακρινές. Τα περισσότερα είδη πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται, για να συνεχίσουν το ταξίδι την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν και πουλιά «μαραθωνοδρόμοι», που πετούν μέρα και νύχτα, χωρίς να σταματούν για ξεκούραση. Οι δυσκολίες που συναντούν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι πολλές και πολλά πουλιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αποδημητικά πουλιά της Ελλάδας είναι: τα χελιδόνια, οι πελαργοί, οι πελεκάνοι, οι τσαλαπετεινοί, οι πάπιες, τα αηδόνια, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκόκοτες, τα κιρκινέζια, οι κραυγαετοί κ.ά.

Ο Φορέας Διαχείρισης γιόρτασε την ευρωπαϊκή ημέρα των πουλιών και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργεί, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων και μία σειρά από περιβαλλοντικές δραστηριότητες:

• Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου (Κεραμωτής), με τη συμμετοχή 70 μαθητών από το 10ο δημοτικό σχολείο Καβάλας.

• Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 45 μαθητών από το δημοτικό σχολείο Ερασμίου.

Το πρόγραμμα άρχισε με μία ενημέρωση των μαθητών (μέσω power point), για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τις δυσκολίες που συναντούν κατά το ταξίδι τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια στον προαύλιο χώρο των κέντρων πληροφόρησης. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πολλά πουλιά από κοντά, μέσα από τη χρήση τηλεσκόπιου και να τα απολαύσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ