Αν και πρόκειται για μία τρυφερή ερωτική ιστορία, το έργο: «Μία ξεχωριστή ημέρα» είναι βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό. Μέσα από την τυχαία συνάντηση δύο ανθρώπων, ενός άνδρα, του Γκαμπριέλε και μιας γυναίκας, της Αντονιέτα, ο θεατής μεταφέρεται (νοερά) στο κλίμα του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία, στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όπου κυριαρχούν ο Μπενίτο Μουσολίνι και οι… μελανοχίτωνες.

Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τη ζωή του Γκαμπριέλε, ενός εκφωνητή δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού που διώκεται από το καθεστώς και της Αντονιέτα, μιας νοικοκυράς πολύτεκνης οικογένειας, της οποίας ο σύζυγος (Εμμανουέλε) είναι συνεργός του φασιστικού κατεστημένου. Οι στιγμές που θα μοιραστούν, θα γίνουν «δραπέτευση» από τις καταπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν. «Ο στόχος μου, δεν είναι να περάσω μηνύματα στο κοινό. Ο κάθε θεατής θα αντιληφθεί το δικό του μήνυμα μέσα από την παράσταση. Το έργο πραγματεύεται διάφορα ζητήματα, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η στήριξη του φεμινισμού, η ανάγκη για επικοινωνία, η δραπέτευση από καταστάσεις που μας καταπιέζουν και άλλα. Διαπιστώνω, με χαρά, ότι η παράσταση έχει «δέσει», γίνεται καλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Γι’ αυτό έχει αγαπηθεί», δήλωσε η σκηνοθέτης, Άσπα Καλλιάνη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, μερικές ώρες πριν την «πρεμιέρα» στην Καβάλα στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Ο Αλέξανδρος Ρήγας ανέλαβε, μαζί με την Άσπα Καλλιάνη, τη δραματουργική προσαρμογή της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας “Una Giornata Particolare”, που γυρίστηκε και προβλήθηκε στη δεκαετία του 1970, σε σκηνοθεσία του Έτορε Σκόλα, με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. «Αυτό που κάναμε, είναι να προσαρμόσουμε το δυνατό κείμενο στη θεατρική σκηνή. Η παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας, είναι πολύ διαφορετική από μία θεατρική παραγωγή. Έπρεπε, λοιπόν, να «συμπυκνώσουμε» το κείμενο στο θεατρικό χώρο και να «φωτίσουμε» τα σημεία που θέλαμε να «φωτίσουμε», ανέφερε και εστίασε, κυρίως, στον πολιτικό χαρακτήρα του έργου. «Ζούμε σε μία περίοδο, που ο φασισμός αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη, όπως τότε. Είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν το παρελθόν και τι σημαίνει φασισμός. Το έργο, λοιπόν, αναφέρεται στο δικαίωμα να διεκδικούμε την προσωπική μας ελευθερία μέσα σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον. Εύχομαι η παράσταση να τιμήσει τους θεατές, που θα την τιμήσουν με την παρουσία τους».

Τους ρόλους του Γκαμπριέλε και της Αντονιέτα υποδύονται, αντίστοιχα, ο Σταύρος Ζαλμάς και η Δήμητρα Ματσούκα. Ο πρώτος σχολίασε πως πρόκειται για μία τρυφερή ιστορία δύο ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες, ενώ η δεύτερη, ότι είναι μία πολύ όμορφη στιγμή στη θεατρική της πορεία. Όσοι και όσες παρακολούθησαν την παράσταση, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, είπαν ότι το συγκεκριμένο έργο, είναι «κομμένο και ραμμένο» για το υποκριτικό ταλέντο των δύο ηθοποιών, που κάνουν ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο με πολύ καλή «χημεία» επί σκηνής.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν, ακόμα, οι ηθοποιοί: Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Νικολαΐδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης, Νίκος Κεπεσίδης. Τους συντελεστές καλωσόρισαν: η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Πέτρος Πετρόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης. Οι ημέρες και οι ώρες των παραστάσεων είναι οι εξής:

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 9μ.μ., Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ώρες: 6μ.μ. και 9μ.μ., Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, ώρες: 5μ.μ. και 8μ.μ., Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ώρες: 5μ.μ. και 8μ.μ. Οι τιμές εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής είναι: 15 ευρώ (κανονικό)-12 ευρώ (μειωμένο) για τις απογευματινές, 18 ευρώ(κανονικό)-15 ευρώ (μειωμένο) για τις βραδινές. Για τις δύο παραστάσεις τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, το εισιτήριο είναι 15 ευρώ (γενική είσοδος).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ