-Η είδηση ότι, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια θα περιέλθουν, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου περιβάλλοντος, στην διαχείριση των Δήμων, είναι μία ευκαιρία για να ξεπεραστεί το (ιδιοκτησιακό) εμπόδιο για την αξιοποίηση τους. Και όταν λέμε αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, μπορεί να είναι η κατεδάφιση μερικών, για να δημιουργηθούν «πάρκα τσέπης», ή θέσεις στάθμευσης σε γειτονιές που είναι πυκνοκατοικημένες και τα σπίτια παλιά, χωρίς ιδιωτικούς χώρους για την στάθμευση των αυτοκινήτων.

-Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρόκειται να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο, για συζήτηση και ψήφιση, η διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων μπορεί να γίνει από Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, ή από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου, ή Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία έχουν εμπειρία στην αγορά ακινήτων. Η παραχώρηση της διαχείρισης θα γίνει για πενήντα (50) έτη, από την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και τον χαρακτηρισμό του ακινήτου, από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, ως εγκαταλελειμμένου. Εάν ο Δήμος δεν αξιοποιήσει το ακίνητο εντός του διαστήματος των πενήντα ετών, θα το αποδώσει στον ιδιοκτήτη, ή πρώην διαχειριστή του. Να αναφέρουμε πως, πριν ο Δήμος διεκδικήσει το ακίνητο, πρέπει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη.

-Αναρωτιόμαστε εάν η νομοθετική ρύθμιση αφορά όλα τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, όπως οι παλιές καπναποθήκες, το παλιό Πρωτοδικείο, ακίνητα που διαχειρίζεται το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, η Εκκλησία της Ελλάδας, κ.λπ. Γιατί αρκετά και ιδιαίτερα σημαντικά, από αρχιτεκτονικής και ιστορικής άποψης, κτήρια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου. Εάν συμπεριλαμβάνονται και αυτά τα ακίνητα, ο Δήμος Καβάλας θα διασώσει τον εναπομείναντα αρχιτεκτονικό και ιστορικό θησαυρό της πόλης και των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. Μάλλον εξαιρείται η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου από την νομοθετική ρύθμιση.

-Ακόμα κι έτσι, η ρύθμιση που θα γίνει νόμος, είναι μία θετική συγκυρία για το ζήτημα των παλιών καπναποθηκών, τις οποίες αδυνατούν οι ιδιοκτήτες τους να συντηρήσουν, ενώ οι τράπεζες αδιαφορούν να αξιοποιήσουν. Για τις καπναποθήκες δεν συζητάμε, ασφαλώς, την κατεδάφιση, όπως μερικών επικίνδυνων σπιτιών εντός του αστικού ιστού. Οι καπναποθήκες είναι το «σήμα κατατεθέν» της Καβάλας, ή όπως λεγόταν κάποτε η «Μέκκα του καπνού». Ενόψει της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης, η δημοτική Αρχή πρέπει να καλέσει τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές όλων των σωζόμενων καπναποθηκών και να ακούσει τις προτάσεις τους, για την χρήση των παλιών βιομηχανικών κτηρίων. Είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθούν, γιατί θέλουν να διασώσουν την περιουσία τους.

-Εάν ο Δήμος Καβάλας δημιουργήσει και μία ειδική εταιρεία, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα στελεχώσουν έμπειροι συμπολίτες στην αγορά ακινήτων (real estate), θα γίνει εποικοδομητική συνεργασία και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Οι παλιές καπναποθήκες πρέπει να ενταχθούν πάλι στην κοινωνική ζωή της πόλης. Ο Δήμος Καβάλας θα ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα βρει χρηματοδότηση από εθνικούς, ή ευρωπαϊκούς, πόρους, για να ξαναζωντανέψει τα μνημεία. Πλέον, με την ψήφιση του νόμου, η αρμοδιότητα για τις καπναποθήκες και όλα τα ακατοίκητα σπίτια, θα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξαρτάται από τις δημοτικές Αρχές των Δήμων να εκμεταλλευτούν το «εργαλείο» του νόμου, για να πετύχουν τον στόχο. Ευελπιστούμε πως, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας δεν θα κωλυσιεργήσει, όπως έγινε στο θέμα της αξιοποίησης των λεγόμενων «ορφανών» λιμενίσκων εντός και εκτός του αστικού ιστού, με την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ