• Στην Ελλάδα λειτουργούν 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.) των οποίων τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από 250 επιστήμονες. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπάρχουν δύο τέτοιοι φορείς, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας.
  • Η συγχώνευση των δύο φορέων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, θα δημιουργήσει μία τεράστια περιοχής ευθύνης, από τη Θάσο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που θα καλύπτει τέσσερις Νομούς και πολυάριθμους Δήμους. Εάν ο νέος φορέας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού και κυρίως των επιστημόνων, γιατί η διαχείριση της περιοχής ευθύνης θα είναι πρακτικά αδύνατη;
  • Οι Φ.Δ.Π.Π. χάνουν την αυτοτέλεια τους και γίνονται Τμήματα γραφειοκρατικού τύπου. Ο ρόλος ενός Φ.Δ.Π.Π., είναι να αποφασίζει εάν θα γίνονται έργα και ποια εντός των περιοχών που διαχειρίζονται; Ή να ελέγχει αν τηρείται η (περιβαλλοντική) νομοθεσία που προστατεύει την περιοχή της ευθύνης του; Η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν ποιες οικονομικές δραστηριότητες είναι ασύμβατες σε μία προστατευόμενη περιοχή. Ούτε το διοικητικό συμβούλιο του Φ.Δ.Π.Π., ούτε μία επιτροπή στην Αθήνα, μπορούν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια, για μία μη συμβατή δραστηριότητα.
  • Νομίζω ότι οι Φ.Δ.Π.Π. ιδρύθηκαν για να διαχειρίζονται τις προστατευόμενες περιοχές (εθνικά πάρκα, ζώνες Natura, κ.λπ.), όχι για να λειτουργούν «φεουδάρχες». Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, έχοντας υπόψη, βεβαίως, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Οι επιστήμονες κάνουν επιστημονικό έργο, οι τοπικοί άρχοντες εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες και η κεντρική διοίκηση ασκεί την πολιτική. Όποιος θεωρεί ότι έχει, ή πρέπει να έχει υπερεξουσίες, να λειτουργεί αυτόνομα και ως αποκλειστικός «θεματοφύλακας» της νομιμότητας, ξεφεύγει από τον πραγματικό ρόλο του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ