Παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε το 8ο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο. Οκτώ πανέμορφα γλυπτά, ύψους έως 2,5 μέτρα, φτιαγμένα από κατάλευκο μάρμαρο Θάσου, παραδόθηκαν στην τελετή λήξης του συμποσίου, με τους συμμετέχοντες γλύπτες, Έλληνες και ξένους, να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση. Θέμα, φέτος, ήταν ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη: «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…», από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων». Την παρουσίαση των συμμετεχόντων έκανε η Πέλα Λασιθιωτάκη και περιλάμβανε ομιλίες από τον δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ, Γιώργο Τσαγκαράκη και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση, που γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Αντιφώνηση ευχαριστίας έκανε η ποιήτρια, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, για τη φημισμένη Κρητική φιλοξενία, της οποίας αποδέκτες ήταν οι χορηγοί πολιτισμού και του λευκού μαρμάρου Θάσου, επιχειρηματίες, η Κωνσταντίνα Λαζή, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Χαράλαμπος Φιλιππίδης. Δωρητές λευκού μαρμάρου Θάσου ήταν οι εταιρείες: ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ Α.Ε., ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Δ.Ν. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ ΛΑΖΗ Α.Ε., ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΟΣΧΟΥ Α.Ε., ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΣΚΑΡΗ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Η ΔΗΚΕΗ κάλυψε τα έξοδα διαμονής των χορηγών για ένα διήμερο, μετακίνηση, γεύματα, διανυκτερεύσεις και αεροπορικά εισιτήρια.
Η βραδιά «έκλεισε» με χορό, από το παραδοσιακό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνών, τραγούδι από το συγκρότημα του Μενέλαου και του Γιώργου Νταγιαντά και πλούσιο μπουφέ με κρητικά εδέσματα. Οι γλύπτες που συμμετείχαν στο συμπόσιο ήταν: Vasilisa Chugunova (Ρωσία), Giorgie Cpajak (Σερβία), Gadadhar Ojha (Ινδία), Carole Turner (Η.Π.Α.), Αντώνης Μυρωδιάς, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Μανώλης Χαρκούτσης.
Η ευχαριστήρια αντιφώνηση της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου ήταν η ακόλουθη: «Από τη Θάσο, που κλείνει γεωγραφικά τον θαλάσσιο χάρτη της Ελλάδας μας, ήρθαμε στη λεβεντογέννα Κρήτη και σας μεταφέρουμε, πρώτα απ’ όλα, τα χαιρετίσματα του δημάρχου μας, κου Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ, για το 8ο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στην Κρήτη. Θα σας διαβάσω κάποιες ποιητικές σκέψεις μου για τη σημερινή μέρα.
Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι
Θα φέρουμε την πολιτιστική επανάσταση
Δίχως βία,
Δίχως να χυθεί αίμα,
Αλλά πιστεύοντας δυνατά στο πνεύμα
Θα ενώσουμε αθόρυβα τις δυνάμεις μας
Και σαν αγίασμα τότε, θα αναβλύσει ύδωρ και ζέον.
Θα φτιάξουμε έναν κόσμο ωραίον
Με σύνεση, αλληλεγγύη, καλοσύνη
Έναν κόσμο με ειρήνη.
Οφείλουμε!
Το οφείλουμε στα παιδιά μας έναν τέτοιο κόσμο.
Ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να ονειρεύονται.
Ώστε να μπορούν ακόμα να ελπίζουν…
Αυτό το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στο Ηράκλειο της λεβεντομάνας Κρήτης, με γλυπτά από λευκό μάρμαρο της Θάσου, ανοίγει τα πανιά στην ελπίδα σε ένα κόσμο που μαθαίνει να συνεργάζεται, σε ένα κόσμο που αλληλοστηρίζεται. Είναι μία μορφή σθεναρής αντίστασης σε ότι τραγικό γύρω μας συμβαίνει. Γιατί, ότι κατοικεί μέσα μας και το σώζουμε καλώς κατοικεί. Τέχνη ως ευ παρέστεις. Τελευταίο καταφύγιό μας ο πολιτισμός. Σανίδες σωτηρίας μας οι ουσιώδεις λέξεις, γιατί και τις λέξεις τις ξεντύσαμε, τις φτωχύναμε, τις αδειάσαμε. Ναυαγοί απελπισμένοι αναζητούμε πίσω τη χαμένη πόλη των ιδεών, την πόλη των τεχνών και της καλαισθησίας. Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε άχαρα και άγρια χρόνια σαν τα σημερινά.
Οκτώ φορές πραγματοποιείται το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στο χωριό Βενεράτο του Δήμου Ηρακλείου. Οκτώ φορές άξιοι όλοι οι φορείς που το πραγματώνουν. Άξιοι σε μία εποχή βαθιάς απαξίας και απαξίωσης. Άξιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, κος Βασίλειος Λαμπρινός. Άξιος ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, κύριος Γιώργος Τσαγκαράκης, μαζί με την ομάδα των εθελοντών του. Άξια η κυρία Πέλλα Λασιθιωτάκη, που μας προϋπάντησε στο αεροδρόμιο και μας παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα, η κυρία Καρδάση, που έτρεξε ώστε όλα να γίνουν στην ώρα τους. Άξια η Κρήτη, που σήμερα μας φιλοξενεί και μας αγκαλιάζει τόσο όμορφα. Άξιες και οι οκτώ επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άξια και η Θάσος, που προσφέρθηκε τόσο ευγενικά να καλύψει το ευγενές αυτό όραμα. Άξιοι οι Κρήτες. Άξιοι οι Θάσιοι. Μη ξεχνάτε, πάνω απ’ όλα, είτε είμαστε από την Κρήτη, είτε από τη Θάσο, πάνω απ’ όλα είμαστε Έλληνες και η Ελλάδα απεγνωσμένα μας χρειάζεται, πιο πολύ από ποτέ και πάνω απ’ όλα ενωμένους. Σας αφιερώνω το παρακάτω ποίημα μου «Οι Έλληνες».
Όχι Ένας για Έναν!
Ένας για Όλους
και Όλοι για Έναν!
Όχι Εγώ κι Εγώ!!
Εγώ κι Εσύ!
Εσύ κι Εγώ. ΕΜΕΙΣ!
Όχι Εμείς κι Εσείς!
αλλά Εσείς κι Εμείς!
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΑΖΙ!!!
Όχι ΑΥΤΟΙ!!
Μήτε ΤΟΥΤΟΙ!!
Μηδέ ΕΚΕΙΝΟΙ!!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Μια Γροθιά. Μια Μπουνιά. Ένα Σμάρι.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Μια φούχτα Είμαστε!
Αλλά, Είμαστε Έλληνες!