• Ο «πόλεμος» εναντίον των εξαρτησιογόνων ουσιών και ειδικότερα κατά των ναρκωτικών, είναι διαρκής και άνισος. Παρά τις συνεχείς και σημαντικές «επιτυχίες» των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η διακίνηση των ουσιών αυτών μοιάζει με «Λερναία Ύδρα», αφού «κόβεται ένα κεφάλι από το τέρας» και (ξανα)φυτρώνουν νέα! Η μεγάλη αυτή μάστιγα θα παραμένει, όσο θα υπάρχει ζήτηση στην «αγορά».
  • Η προσπάθεια που γίνεται, ομολογουμένως, για την πρόληψη είναι τιτάνια, αλλά τα «κυκλώματα» πολύ καλά οργανωμένα και καταφέρνουν να βρίσκουν νέους «πελάτες». Ο κατασταλτικός μηχανισμός, επίσης, λειτουργεί, αλλά οι έμποροι και οι διακινητές δεν πτοούνται. Και δεν πτοούνται, διότι το κέρδος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αξίζει το ρίσκο της σύλληψης!
  • Η Ελλάδα, εκτός από χώρα που γίνεται η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κατέχει και υψηλό ποσοστό στη χρήση τους. Οι ναρκωτικές ουσίες, μάλιστα, «εισέβαλαν» και στα σχολεία! Εκεί, νομίζουμε, ότι είναι το «κλειδί» για την πρόληψη. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των χρηστών που αρχίζουν στην εφηβική ηλικία το «ταξίδι» στις παραισθήσεις και προς τον θάνατο, θα πετύχουμε ένα σοβαρό πλήγμα στο κύκλωμα της εμπορίας στη χώρα. Έτσι, οι έμποροι θα αναζητήσουν άλλη «αγορά», για να βγάλουν κέρδος από την παράνομη και εγκληματική δραστηριότητά τους. Γι’ αυτό, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και των εκπαιδευτικών, στη διαπαιδαγώγηση ισχυρών προσωπικοτήτων παιδιών και νέων, που θα έχουν το σθένος να αντισταθούν στον πειρασμό της εξάρτησης.
  • Οι γονείς, πρωτίστως και οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια, πρέπει να κατευθύνουν τη νεολαία προς θετικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα «χτίσουν» την προσωπικότητα που προαναφέραμε. Οι κυριότερες δράσεις, είναι η ενασχόληση με τις τέχνες (μουσική, χορός, ζωγραφική, λογοτεχνία, ζωγραφική κ.λπ.), τον αθλητισμό και τις νέες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική, η πληροφορική κ.λπ. Το ζητούμενο είναι, να ανακαλύψει το παιδί, από νωρίς, τις δεξιότητες του και να βάλει στόχους στη ζωή του. Στις αποτυχίες, που είναι κομμάτι της ζωής, πρέπει να αισθάνεται ότι έχει τη στήριξη κάποιων, για να συνεχίσει την προσπάθεια να γίνεται καλύτερος.
  • Όσο οι μεγαλύτεροι μιλούν στους νεότερους για θετικά πράγματα, αξίες, αρχές και ιδανικά, δεν υπάρχει περίπτωση να επικρατήσουν τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία «σπρώχνουν» τον νέο άνθρωπο να αναζητήσει άλλα «στηρίγματα» και (δήθεν) διεξόδους.
  • Δεν είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, ούτε και της αποποινικοποίησης της χρήσης. Εάν κάποιος, ή κάποια, θέλει συνειδητά να καταστρέψει τη ζωή του (της), πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες της επιλογής που θα κάνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ