«Πριν μερικές ημέρες, στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο «για την ανακύκλωση». Αντικείμενό του, το πώς θα προσαρμοστούν στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωενωσιακές φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις.

Στόχος: Τα αστικά απόβλητα να μετατρέπονται, σε φτηνή πρώτη ύλη (π.χ. ανακύκλωση ξηρών κλασμάτων, απόβλητα ως «εναλλακτική» πρώτη ύλη), ή καύσιμο («ενεργειακή καύση») για τις ανάγκες: Βιομηχανικών εγκαταστάσεων (κύρια τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού–«κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων).

Όλα αυτά, με όρους εργασίας και αμοιβές του 19ου αιώνα και με πόρους, που προέρχονται από την επί πλέον αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με το: «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίου Τύπου του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καβάλας, το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής, Χρήστος Ποτόλιας και συνεχίζει ως εξής: «Σημειώνουμε παρακάτω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «δειγμάτων γραφής» της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν τον βαθειά αντιλαϊκό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα των επιλογών της:

α) Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει ως «απαράδεκτο» κατά τη συζήτησή του στη Βουλή τον ν.4042/12, τον οποίο τώρα εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια.

β) Οι καταδικασμένες, πάλαι ποτέ, από τον ΣΥΡΙΖΑ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αποτελούν, τώρα, τον «σκληρό πυρήνα» της πολιτικής του. Και οι πέντε ΣΔΙΤ προωθούνται από την κυβέρνηση σταθερά: Δυτικής Μακεδονίας (υλοποιείται), Ηπείρου (έχει υπογραφεί), Σερρών (έχει υπογραφεί), Ηλείας (αναμένεται η υπογραφή της), Πελοποννήσου (έχει συναφθεί Π.Σ. μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΣΔΙΤ). Στο μεταξύ, «ξεφύτρωσε» και 6η ΣΔΙΤ για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Θήβας-Αλίαρτου-Τανάγρας (έχει υπογραφεί).

γ) Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο πληθαίνουν ,τον τελευταίο καιρό, οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς το ξένο κεφάλαιο, για επενδύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Τακτικές συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», πρόσφατη ημερίδα, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη (10 Οκτώβρη) για λογαριασμό οκτώ γερμανικών εταιρειών με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, αυξάνει το κόστος επεξεργασίας και αποκομιδής, με αύξηση των τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόστιμα 200 έως 500 ευρώ, για όσους δεν ανακυκλώνουν).

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Τοπική Διοίκηση, Δήμοι και Περιφέρειες, ο δικός μας Δήμος συγκεκριμένα, ο οποίος συναίνεσε, στην «αυλή» της πόλης, να κατασκευαστεί το εργοστάσιο (Μ.Ε.Α.) απορριμμάτων δυτικού τομέα της Περιφέρειας. Συναίνεσαν στη κατασκευή του εργοστασίου σε έκταση του Δήμου στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, την οποία παραχωρούν με ειδική σύμβαση χρησιδανείου στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. για πενήντα χρόνια, όπου στη σύμβαση ρητά αναφέρεται: «… Είναι ωστόσο δυνατή, η περαιτέρω παραχώρηση από αυτήν (σημ.: ΔΙΑΑΜΑΘ) της χρήσεως της εκτάσεως καθώς και των επ’ αυτής εγκαταστάσεων, συστατικών και παραρτημάτων σε τρίτους, φυσικά, ή νομικά πρόσωπα (δικαίωμα που παρέχεται ήδη από τον Δήμο Καβάλας στην ΔΙΑΑΑΜΑΘ ΑΑΕ με το παρόν)…. Ο χώρος επιλέχτηκε μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΕ.Σ.Δ.Α. (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) το εργοστάσιο στη Χρυσούπολη, λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Όλος ο σχεδιασμός του Δήμου, δεν ξεφεύγει στο ελάχιστο από τον κυβερνητικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαφές με τον κ. Φούχτελ, σχέδια για την Μ.Ε.Α. των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα γίνει με ΣΔΙΤ και που τη διαφημίζουν και με την ευκαιρία της πρόσφατης συζήτησης του τεχνικού προγράμματος, σχέδια της Μ.Ε.Α. να συμβαδίζουν με αυτά του Λαυρεντιάδη στη Β.Φ.Λ., που δεν έκρυψε ποτέ ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενέργειας, σχέδια για την εντατική-εκτατική γεωργία στην πεδιάδα του Νέστου, με την παραγωγή από το εργοστάσιο, εδαφοβελτιωτικού υλικού–«κομποστοποίηση», θερμικής ενέργειας για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων κ.λπ.

Όσοι δέχονται τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, μάταια προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν, όπως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, από την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού που κάνει σήμερα η δημοτική πλειοψηφία. Το «ολίγον έγκυος» δεν το έχει «ανακαλύψει» ακόμα η σύγχρονη επιστήμη.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε λύσεις, που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες:

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

– ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

– ΟΧΙ  στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ