Την κατάσταση που επικρατεί στα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού περιγράφει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θάσου, στην επιστολή προς τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας, άρα και του Πρίνου, έχουν ως στόχο την παροχή ισότιμης πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους. Παίζουν, ή θα έπρεπε να παίζουν, σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται και σήμερα, οδηγούν στην υποβάθμιση μέσω της υποχρηματοδότησης συνολικά του τομέα της υγείας και ειδικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι χαρακτηριστικές οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, πιο συγκεκριμένα, για τον ΕΟΠΠΥ -200 εκ. ευρώ, ή -38% σε σχέση με το 2016, για το ΠΕΔΥ -7εκ. ευρώ σε σχέση με το 2106, για τα νοσοκομεία όπου είναι ίδια με το 2016, αλλά πραγματοποιήθηκε μεγάλη μείωση -23% από το 2015 στο 2016.

Το Κ.Κ.Ε. έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, για τα σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Πρίνου τον Μάη του 2016 και την κατέθεσε πάλι το καλοκαίρι του 2016, χωρίς, ένα χρόνο μετά, να έχει δοθεί απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στον τομέα ευθύνης του Κ.Υ. Πρίνου είναι και τα Αγροτικά Ιατρεία που υπάρχουν στο νησί, όπου οι χώροι είναι παραχωρημένοι από τον Δήμο Θάσου. Η κατάστασή τους είναι  άσχημη, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις κτηριακές υποδομές. Πιο συγκεκριμένα:

Το αγροτικό Ιατρείο Ποτού, που είναι σε ξύλινο λυόμενο και παραχωρήθηκε στον Δήμο από το Δασαρχείο και από τον Δήμο στο Κ.Υ. Πρίνου, έχει σοβαρά προβλήματα σε πόρτες, τουαλέτες, δεν έχει οριοθετηθεί ο εξωτερικός χώρος, χρειάζεται να συντηρηθεί με βερνίκι, ενώ δεν έχει internet για τη συνταγογράφηση.

Στα Αγροτικά Ιατρεία Μαριών και Λιμεναρίων, δεν υπάρχει καθαρίστρια, στο Ραχώνι χρειάζεται επισκευή ο εσωτερικός χώρος, ή να αναζητηθεί νέος χώρος. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Αγροτικό Ιατρείο Ποταμιάς.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο, τη δημοτική αρχή, να διεκδικήσει κονδύλια από το κράτος, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, σε μία περιοχή που φιλοξενεί πάνω από 1 εκ. επισκέπτες το καλοκαίρι και πολλοί από αυτούς απευθύνονται στα Αγροτικά Ιατρεία, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή, ιδιαίτερα τον χειμώνα, μιας και η μετακίνηση στην Καβάλα κοστίζει τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο.

Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους και πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όποιον τις έχει ανάγκη. Λύση, ανεξάρτητα από προθέσεις, δεν αποτελούν οι διάφορες δωρεές, φιλανθρωπίες, οικονομικές εξορμήσεις. Η λύση βρίσκεται στην πανελλαδική ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου επιπέδου, αποκλειστικά κρατικού, δωρεάν συστήματος υγείας, με προσανατολισμό κυρίως στην πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία επαρκώς στελεχωμένα με ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ