• Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές πόλεις, που είναι «φιλόξενες» στις επενδύσεις, λόγω της γενικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και των κοινών, πάνω-κάτω, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας (του ηπειρωτικού τμήματος του Νομού), Αντώνης Μιτζάλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, χαρακτήρισε την Καβάλα «αφιλόξενη» πόλη για τους επενδυτές. Από τα παραδείγματα που ανέφερε, εννοούσε πως η τοπική κοινωνία έχει αρνηθεί, στο παρελθόν, να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή, που ίσως να δημιουργούσαν ένα καλύτερο κλίμα και θα ενίσχυσαν την οικονομία της.
  • Η δική μας άποψη είναι, ότι δεν πρέπει να λέμε «όχι» σε όλες τις προτάσεις, αλλά ούτε και «ναι», όπως κάνει ο φίλτατος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, που «οραματίζεται» ένα επενδυτικό «αχταρμά» για τον τόπο του. Τις θέλει όλες (επενδύσεις) και γρήγορα! Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες, που είναι μεταξύ τους ασύμβατες και αντικρουόμενες. Δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δραστηριότητες μη υγιούς επιχειρηματικότητας κ.λπ.
  • Εξαρτάται, επομένως, τι επιθυμούμε ως τοπική κοινωνία. Ποιο αναπτυξιακό προσανατολισμό θέλουμε να ακολουθήσουμε. Σε ποιον «πυλώνα» θα στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Όλοι συμφωνούν, ότι ο βασικός «πυλώνας» πρέπει να είναι ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και πολύ καλύτερη οργάνωση. Από τη στιγμή που επιλέξαμε τον «αναπτυξιακό μας προσανατολισμό», δεν έχουμε παρά να στρωθούμε στη δουλειά, για να κάνουμε γοργά βήματα προόδου και να γίνει η Καβάλα, στην πράξη, τουριστικός προορισμός αριστείας και για δώδεκα μήνες το έτος.
  • Κατανοούμε την απογοήτευση, ίσως και τον θυμό, του προέδρου των ξενοδόχων και των συναδέλφων του, αλλά για τις παθογένειες της κεντρικής διοίκησης του ελληνικού κράτους, δεν ευθύνονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Πολεοδομίας Καβάλας, που καθυστερεί την έγκριση των επενδυτικών προτάσεων για την κατασκευή καινούργιων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, είναι πανελλαδικό φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και για την απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία. Για να ξεπεραστούν οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες, απαιτείται πολιτική βούληση και πράξη.
  • Θα συμφωνήσουμε, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, ότι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς χρονοτριβή, στις ενέργειες που μπορούν να υλοποιήσουν γρήγορα. Δεν μπορούμε να πάμε στα σύνθετα πράγματα, εάν δεν λύσουμε προηγουμένως τα απλά. Οι στόχοι, λοιπόν, πρέπει να ιεραρχηθούν και να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ