Με αφορμή την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού του έτους 2016, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Καβάλα-Φίλιπποι, Ανοιχτή Πόλη», Κωστής Σιμιτσής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2016, που παρουσιάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου μας. Αλλά και την επίμονη, αλλά ψεύτικη δικαιολογία της, για ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος.

Σε σύγκριση με το 2013, που είναι έτος αναφοράς, επειδή τότε μειώθηκαν τελευταία φορά οι κρατικές επιχορηγήσεις, ο Δήμος μας το 2016 εισέπραξε 1.000.000€ παραπάνω. Είχε, όμως και πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα: 1.300.000€, αφού από τότε συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι και αποχώρησαν από τον Δήμο, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί όσων εργάζονται, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, πάνω από 2.300.000€ έμειναν στο ταμείο του Δήμου, έτσι απλά και εύκολα, χωρίς να κάνει η διοίκηση καμία απολύτως προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών, ή για μείωση της σπατάλης πόρων, ή για αύξηση των εσόδων.

Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα στο ταμείο, χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους και χωρίς κόπο για την απόκτησή τους, αρχίζει η διαχείριση να πάσχει. Χάνει τον ενάρετο χαρακτήρα που οφείλει να έχει. Αρχίζει η σπατάλη. Τα γλέντια και τα πάρτι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η «Δημωφέλεια» εισέπραξε από τον Δήμο 1.100.000€; Το 2014, το αντίστοιχο ποσό ήταν 115.000€. Η διοργάνωση του «Κοσμόπολις» δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική αιτιολογία γι’ αυτή τη θηριώδη διαφορά, αφού κόστισε 215.000€. Στην καλύτερη περίπτωση, τα χρήματα αυτά σκορπίστηκαν σε εκδηλώσεις που σήμερα όλες έχουν ξεχαστεί, γιατί έγιναν χωρίς σύστημα και ιδιαίτερη στόχευση. Τη χειρότερη περίπτωση καλύτερα να μη τη σκεφτούμε. Όμως, πλανάται στην ατμόσφαιρα η απειλητική σκιά της. Και στις δύο περιπτώσεις τα λεφτά είναι πάρα πολλά.

Μήπως, όμως, η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα στα έργα και τις επενδύσεις; Δυστυχώς, στον τομέα αυτό παρατηρείται απαράδεκτη παρακμή του Δήμου Καβάλας. Άρχισε το 2015 και συνεχίζει αμείωτη. Η διοίκηση δεν αγοράζει μηχανήματα και δεν ανανεώνει τον εξοπλισμό. Κυρίως όμως, δεν κάνει έργα. Δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, όπου η απορρόφηση είναι σχεδόν μηδενική και αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα της δικής μας διοικήσεως, τα οποία όμως τελειώνουν χωρίς να έρχονται καινούργια. Ούτε καν χρηματοδοτεί μελέτες νέων έργων για το μέλλον, ενώ έχει παραμελήσει και όλες τις πολεοδομικές μελέτες που αρχίσαμε και υλοποιήσαμε εμείς, για να ξεπεράσει η πόλη τους παρωχημένους σχεδιασμούς της δεκαετίας του 1970.

Τελικά, η παράταξη «Ανάσα για την πόλη» πέτυχε το επιστημονικά ακατόρθωτο. Κυρία Τσανάκα, γυρίσατε τον χρόνο. Στείλατε την Καβάλα πενήντα χρόνια πίσω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ