Για «επικίνδυνη εξωτερική πολιτική», με αφορμή την αποδοχή του αιτήματος ενός σωματείου να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Δράμας μία στήλη, μάλλον μαρμάρινη, στην οποία θα υπάρχει ο ήλιος της Βεργίνας στην μία πλευρά και θα αναγράφεται: «Αντίσταση και αγώνας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών», κατηγορεί τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία». Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρει τα εξής: «Επικίνδυνα μονοπάτια διαβαίνει η περιφερειακή Αρχή, για να εξοφλήσει γραμμάτια απέναντι σε ακροδεξιές Οργανώσεις, χωρίς να σκεφτεί την ζημιά που προκαλεί απέναντι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στην περιφερειακή επιτροπή της 30/05/2024, η παράταξη του κυρίου Τοψίδη έκανε δεκτό το αίτημα του σωματείου «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», για την τοποθέτηση μιας αναθηματικής στήλης στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου Δράμας, η οποία στην μία πλευρά της θα φέρει το σύμβολο της Βεργίνας και την φράση: «Αντίσταση και αγώνας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών». Κύριε Τοψίδη, οι περιφερειάρχες δεν κάνουν εξωτερική πολιτική, ειδικά τώρα που στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει επικρατήσει η άνοδος του εθνικισμού. Φτάνει πια με τον λαϊκισμό στα εθνικά θέματα. Η εξωτερική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και δεν ενδείκνυται για εσωτερικές παραταξιακές ισορροπίες. Σας καλούμε να ακυρώσετε την σημερινή σας απόφαση, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στον τόπο».

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι μεμπτό να απεικονίζεται σε μία μαρμάρινη στήλη το ελληνικότατο σύμβολο, ο ήλιος της Βεργίνας και να αναγράφεται η φράση: «Αντίσταση και αγώνας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών». Και από την άλλη πλευρά, οι Σκοπιανοί να καπηλεύονται το ελληνικό σύμβολο και να μιλούν, χωρίς φόβο και με πάθος, για το δικαίωμα στον «αυτοπροσδιορισμό». Δεν είναι δικαίωμα και για τους Έλληνες, να αμφισβητούν μία πολιτική συμφωνία; Γιατί τα μέλη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» δεν εγκαλούν την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, που δεν αποδέχονται την συμφωνία των Πρεσπών; Ο περιφερειάρχης οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση που πήρε η περιφερειακή επιτροπή, που είναι ένα συλλογικό όργανο της Περιφέρειας. Όπως οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Πως είναι δυνατό τα μέλη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», να καλούν τον περιφερειάρχη να ακυρώσει την απόφαση ενός συλλογικού οργάνου; Αυτό μπορεί να γίνει, είτε από τα ελεγκτικά όργανα των συλλογικών αποφάσεων των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, είτε από την περιφερειακή επιτροπή.

Επίσης, αναμένουμε από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», να καταγγείλει το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας», που συμμετέχει στις ευρωεκλογές, το οποίο κάνει προπαγάνδα περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, αμφισβητώντας την συνθήκη της Λωζάνης και για δήθεν «μακεδονική» μειονότητα στην βόρεια Ελλάδα, προσβάλλοντας την συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το κόμμα κι αν κάνει εθνικιστική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και μάλιστα στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Λυπούμαστε πολύ για την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και την προτρέπουμε να ασχολείται με τα περιφερειακά θέματα και να αφήσει την εξωτερική πολιτική στην κεντρική διοίκηση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ