Με μία 24ωρη απεργία και συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποφάσισαν να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο και έχουν οξυνθεί, μετά την ανάληψη διακυβέρνησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η Υγεία στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Εμείς προσπαθούμε, πάνω στα συντρίμμια, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες», είπε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Καβάλας, Κατερίνα Πετράκη, η οποία εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου. «Για πρώτη φορά, κινδύνευσε το νοσοκομείο να λειτουργήσει χωρίς προσωπικό ασφαλείας σε ημέρα απεργίας, εξαιτίας της άρνησης (σ.σ. της διοίκησης) να μας δοθούν προγράμματα εργασίας, προκειμένου να καταρτίσουμε το πρόγραμμα του προσωπικού ασφαλείας, όπως έχουμε υποχρέωση», ανέφερε.
Η Κατερίνα Πετράκη σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις συνεργαζόμενος με πρόσωπα ενός στενού κομματικού κύκλου, απαξιώνοντας τα υπηρεσιακά και θεσμικά όργανα. Ακόμα, είπε ότι ποτέ πριν το σωματείο έγινε δέκτης τόσων πολλών καταγγελιών από εργαζομένους, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη εργασιακή αναστάτωση στο νοσοκομείο. «Ο ένας καταγγέλλει τον άλλο, ο ένας στέλνει εξώδικο στον άλλο, με στημένες πειθαρχικές διαδικασίες, που μοναδικό σκοπό έχουν, να τοποθετηθούν υπηρεσιακά στελέχη με την πλάτη στον τοίχο και με την απειλή πάνω από το κεφάλι τους, ώστε να υπακούουν και να ενδίδουν σε κάθε παράλογη απαίτηση, ή προτροπή για ρουσφέτια, αναξιοκρατία, αδικία. Η πίεση, το στρες και η ψυχολογική βία που βιώνουν οι εργαζόμενοι προκάλεσαν βλάβες στην υγεία τους», σχολίασε και σημείωσε ότι το «σκηνικό» συμπληρώνουν οι μη αξιοκρατικές μετακινήσεις και οι διώξεις.
Με αφορμή, επίσης, την άρνηση χορήγησης οικονομικών στοιχείων, τα οποία δημοσιεύονται στη «Διαύγεια», η Κατερίνα Πετράκη είπε ότι ο θεσμικός ρόλος του σωματείου των εργαζομένων, είναι να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση. Αυτός ο ρόλος, όμως, δέχτηκε πλήγμα απαξίωσης. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις αναβολές θεραπειών ογκολογικών ασθενών και στο πρόβλημα με τις παρακλινικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις μαστογραφίες.
Πριν κλείσει την τοποθέτησή της, μίλησε για την κατάσταση με τα μεγάλα κενά στο προσωπικό. «Το νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί με πενήντα τοις εκατό έλλειψη προσωπικού», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τους τραυματιοφορείς, που είναι είκοσι ένα άτομα και καλούνται να καλύψουν 30.000 τετραγωνικά μέτρα καθημερινά. «Οι τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις, που ανακοίνωσε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μόνο κλαυσίγελο μας προκαλούν», είπε με ειρωνικό ύφος και δήλωσε, με νόημα, ότι: «Ο χώρος του νοσοκομείου δεν είναι κατάλληλος, για να προβάλλονται επίδοξοι πολιτικοί και να εμπλουτίζουν τα βιογραφικά τους για μελλοντική χρήση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ